Как може да се сложи край на бизнеса с рога, люспи и жлъчка

NetNews

Рога, люспи, жлъчка, нокти – използването им е част от традиционната китайска медицина, покрай което се стига до безогледното избиване на животни. Дали изкуствено създадените препарати биха могли да предотвратят това?

Традиционната китайска медицина (ТКМ) обхваща различни видове терапия: акупунктура, определени типове хранене и двигателни режими. Всички те имат за цел да повишат жизнената енергия на тялото. Академичната западна медицина обаче не ги признава. Досега са публикувани само малко на брой проучвания по въпроса със сериозни доказателства. Независимо от това през 2018-а година по цял свят са били продадени продукти на традиционната китайска медицина на стойност 36 милиарда евро, съобщава китайският официоз "Чайна Дейли".

Известно е, че акупунктурата например се радва на широка международна популярност. Някои изследвания показват, че тя помага срещу определени хронични болки, но има специалисти, които отхвърлят това твърдение. Със сигурност се знае все пак, че тя не вреди. Но това не важи за други раздели от ТКМ.

Спасителната роля на технологиите

12 процента от препаратите, които предписват практикуващите тази медицина, се извличат от животни – от рога, люспи, жлъчка. А това поставя под заплаха цели животински видове като носорозите, броненосците или тигрите, които принципно се намират под защитата на Вашингтонското споразумение на закрила на видовете. Освен това властите в САЩ, а и в Китай забраниха използването на повечето продукти от този вид. Независимо от всичко търсенето си остава високо. По данни на ООН, само търговията с рога от носорози годишно достига обем от близо 200 милиона евро.

Именно по тези причини, редом с напредъка на технологиите за получаване на синтетично месо, много учени вече експериментират и с изкуственото създаване на продукти за ТКМ. Както и при изкуственото месо, технологията се базира на отглеждането на стволови клетки, взети от самите животни. "От тях може да се отглеждат мускулни клетки, костна тъкан, хрущяли или мазнини", обяснява биомедикът Кенет Лий. Професорът от университета в Хонгконг смята, че от стволови клетки може да се добие рог от носорог, тигрови нокти или перки от акула, без да се убиват животни. В разговор с ДВ той признава, че трябва още време, докато технологията узрее, но тогава тя ще може да озапти нелегалната търговия с животни.

Как копието ще замести оригинала

Например – бракониерството срещу големите риби тотоаба край бреговете на Мексико. Тези риби от семейство "барабани" са включени в Червения списък като особено застрашени, но техният плавателен мехур на черния пазар в Китай се продава срещу 40 000 евро за килограм, защото много хора вярват в оздравителния ефект на тази тъкан.

Но дали създаването на изкуствени препарати за ТКМ наистина ще реши проблема със застрашените видове? Китайският учен Чжаомин Чжоу се опасява от обратното. Той дава пример с безскрупулните търговци на слонова кост, които продавали истинска, но я декларирали като синтетична, за да се предпазят от съдебно преследване.

Други специалисти твърдят обаче, че лабораторно произведените тъкани в бъдеще ще поевтинеят и драстично ще снижат цените на бракониерски придобитите естествени продукти. А това ще откаже бракониерите и трафикантите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

U15: ЦСКА спечели Вечното дерби с Левски (ВИДЕО)

Юношите на ЦСКА до 15 години победиха Левски с 2:0 в дербито на 9-ия кръг на Елитната група в тази възраст. На клубната база в Панчарево възпитаниците на треньора Ивайло Станев решиха всичко още през първото полувреме. Тарек Жензарли и Виторио Шотев отбелязаха попаденията във вратата на "сините", а след […]