Как спортът помага в контрола на холестерола?

AdminNetNews

Кога бе последният път, в който спортувахте и изследвахте нивата си на холестерол? Знаете ли, че дори редовните леки аеробни упражнения, които ускоряват сърдечната честота, могат да допринесат за значителна разлика в нивата на липидите, пише livestrong.com

4 напитки при висок холестерол

Според метаанализ на 11 проучвания, публикувани през 2018 г. в списание BioMed Research International, след 8 до 24 седмици упражнения с ниска или умерена интензивност в продължение на 30 до 40 минути на ден, участниците в изследването са имали по-ниски нива на LDL холестерол, както и по-ниски LDL субфракции, които се свързват с повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

За да можем да подобрим нивата си на холестерола, както и да намалим кръвното си налягане и общия риск от инфаркт и инсулт, Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчва поне 150 минути умерени упражнения или 75 минути интензивни упражнения на седмица.

Опростена тази сметка е около 20 минути упражнения всеки ден или 30 минути упражнения пет дни в седмицата. Не е трудно да се постигне, нали? Учените смятат, че можем да комбинираме умерена с интензивна тренировка, ако това ни помага да поддържаме графика си за спорт по-лесно.

8 храни при висок холестерол

Примери за умерена физическа активност са бързо ходене, водна аеробика, каране на колело, танци, фитнес.

А такива, които са с по-интензивно натоварване са бягане, тенис, зумба, скачане на въже, бързо каране на велоергометър, плуване на дължини и други.

Как физическата активност спомага за понижаване на холестерола?

Дълго време експертите не са били съвсем сигурни как спортът би допринесъл за подобряване стойностите на холестерола, тъй като повечето проучвания разглеждат различни промени в начина на живот. Такива са загуба на тегло, здравословна диета и поддържане на активност.

Но изследванията в последните години навеждат изводите на учените в посока на това, че основните ефекти на редовната физическа активност са върху това да се повишат нивата на HDL холестерола (добрия холестерол). Това е от изключително значение, тъй като този тип холестерол действа като нещо като „метла“ за отстраняване на „лошия“ LDL холестерол от стените на кръвоносните ви съдове и елиминирането му от организма.

Още по темата

Когато хората тренират по 40 минути три до четири пъти седмично, нивата на техния HDL холестерол може да се повишат значително в рамките на осем седмици, смятат учените.

Стресът също е един от факторите, който може да доведе до покачване нивата на лошия холестерол. От друга страна, редовната физическа активност, спомага за намаляване на нивата на стрес.

Не на последно място не бива да забравяме, че освен спорта, начинът ни на хранене също е в основата на това да поддържаме здравословни нива на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар.

Снимка: iStock

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Какво се случва, ако прекалите с консумацията на целина?

Целината е един здравословен зеленчук, който е предпочитан в много диети за отслабване, тъй като е изключително беден на калории и богат на вода. Но както с всеки полезен зеленчук, така и с целината може да се прекали, колкото и странно да звучи. Когато търсите да включите повече суперхрани в […]