Керемедчиев: Трябва да променим стратегията за Шенген

NetNews

България трябва да влезе в Шенген на два етапа, което може да се случи, като се върнем на старото предложение, което имаше преди години и беше удобно. Това каза в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Според него това може да се случи като на първо място влезем в Шенген със своите летища и пристанища, а на по-късен етап със сухопътните граници: „И да докажем най-вече на австрийските ни партньори, че България успява да се справи с огромния бежански натиск. Двустепенното влизане в Шенген в крайна сметка трябва да бъде приоритет за страната ни. По този начин ние ще постигнем някакъв частичен успех и по никакъв начин няма да нарушим принципите на държавите, които в момента изказват своите опасения.

Като позитивна стъпка в тази посока Керемедчиев определи отпадането на мониторинга върху България и Румъния в сферата на правосъдието, тъй като по думите му това е било едно от основните условия на Нидерландия да блокира влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

„Ако ние се върнем на това предложение за двустепенното влизане в Шенгенското пространство, мисля, че с летищата и пристанищата можем много бързо да постигнем съгласие от всички страни-членки, в това число и от Австрия до края на годината, а за сухопътните ни граници съм скептично настроен, че ще успеем и до края на следващата. Просто трябва да променим нашата стратегия. Ако продължаваме да настояваме за пълно членство, едва ли то ще стане съвсем скоро.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Калфин: Думите на Денков за "терористите" щяха да имат последици във всяка държава

Земеделците, които разчитаха на предишните решения на правителството, имат основания да недоволстват. Това каза в аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“ Ивайло Калфин. „Бих разделил протестиращите на различни групи, защото примерно зърнопроизводителите, производителите особено на пшеница и царевица, това са борсови стоки. Има международни цени за тях и голямата част […]