Киев обвини руските военни в убийството на украински военнопленник след думите „Слава на Украйна!“

NetNews

Службата за сигурност на Украйна образува наказателно производство след разпространено в социалните мрежи видео на предполагаемо убийство на невъоръжен украински войник. Украинският главен прокурор Андрой Костин обвини Русия в нарушаване на законите на войната.

Киев определи стрелбата като „поредното руско военно престъпление“ и призова международната общност да разследва инцидента.

В понеделник в социалните мрежи беше разпространено видео, на което се вижда как невъоръжен мъж в украинска военна униформа стои в гората, довършва цигара и казва „Слава на Украйна!“, след което е застрелян с картечници и пада.

Може да се предположи, че убитият е украински военнопленник. Къде точно и кога е направен видеозаписът, не е известно. Самоличността на предполагаемия загинал – също. На кадрите не се вижда нито един от стрелците, чуват се само гласове.

След установяването на самоличността на военнослужещия фракцията „Слуга на народа“ ще поиска от президента Володимир Зеленски да го удостои със званието „Герой на Украйна“.

„Поредното военно престъпление на Руската федерация беше разстрелът на невъоръжен войник, чиито последни думи бяха „Слава на Украйна!“ Самите окупатори заснеха това брутално убийство“, написа в Телеграм ръководителят на „Слуга на народа“ Давид Арахамия.

Фракцията призова световната общност, парламентите, правителствата и международните организации „да накажат терористичната държава (Русия) и нейното ръководство за всички военни престъпления, престъпления срещу човечеството и актове на геноцид, извършени срещу украинския народ“.

Украинският омбудсман Дмитро Лубинец каза, че е изпратил видеото на международните партньори и колеги омбудсмани от различни страни по света „като потвърждение за поредното руско военно престъпление“.

„Разстрелът на пленен украински военнослужещ е нарушение на Женевската конвенция. Това е проява на низост и подлост. Когато думите „Слава на Украйна“ будят почит, уважение и гордост в целия свят, руснаците стрелят по украинския лозунг“, написа Лубинец в Телеграм.

По думите му Русия ще трябва да отговаря за всяко извършено военно престъпление.

Ръководителят на канцеларията на президента Андрий Йермак също коментира видеото. „За всяко такова военно престъпление ще има възмездие. Никой няма да може да се скрие от него“, написа Йермак в Телеграм.

Министърът на външните работи Дмитрий Кулеба призова Международния наказателен съд да разследва обстоятелствата около инцидента. „Ужасно видео с невъоръжен украински военнопленник, екзекутиран от руски войски само защото е казал „Слава на Украйна“. Още едно доказателство, че тази война е геноцид“, написа той в Телеграм.

Руското министерство на отбраната засега не е отговорило на запитванията по случая.

Според Женевската конвенция за третиране на военнопленниците, подписана и от Русия, на затворниците трябва да се гарантира живот и хуманни условия на задържане. Екзекуциите или малтретирането на военнопленници са военни престъпления.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пуснаха движението в тунела в "Люлин" след дългия ремонт

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg След 7-месечен ремонт пуснаха за движение тунела в столичния квартал „Люлин“. Съоръжението не е ремонтирано основно от построяването си преди 30 години. Пусната за движение е и трамвайната линия. Подменена e и трамвайната нaстилкa, както и тротоарите. Продължилият от юли месец ремонт предизвикваше голямо задръстване на […]