Киев: Русия използва химическо оръжие край Запорожие

NetNews

Руските сили са използвали химически боеприпаси в района на Новоданиловка в Запорожка област в неделя. Това съобщиха украинските военни в понеделник, цитирани от Франс24.

„Противникът продължава да използва химически боеприпаси, нарушавайки всички конвенции“, заяви генерал Олександър Тарнавски, командир на оперативно-стратегическата група войски „Таврия“.

Кореспондентът на FRANCE 24 Еманюел Шазе обяснява, като добавя, че това не е „нищо ново“.

На 4 декември миналата 2022 година украинските военноморски сили обвиниха Русия, че е използвала забранено химическо оръжие срещу украинските войски в Източна Украйна.

В публикация във Facebook на 4 декември 2022 година военноморските сили твърдят, че Русия е хвърлила от безпилотни самолети гранати с хлорпикрин, но украинските войски са използвали химическа защита, „за да се защитят от силния дразнещ ефект“ на забраненото вещество.

Съобщава се, че химикалът – който е разработен като отровен газ по време на Първата световна война – е бил разпръснат с помощта на аерозолни гранати К-51.

Съобщенията не можеха да бъдат проверени и нямаше незабавна реакция от страна на Москва.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Тотален срив! Турската лира поевтиня до рекордно ниско равнище

Турската валута днес започна отново да губи стойността си спрямо долара и поевтиня до рекордно ниско равнище, информират местните медии, цитирани от БТА. Турската лира се търгуваше днес на ниво 27,01 за един щатски долар. През последните дни еврото се обменяше за 29,60 лири. На 22 юни Централната банка на […]