Киев ще получи системи за ПВО и дронове ново поколение от европейски производители

NetNews

Норвежката компания Kongsberg Defense & Aerospace подписа договор за 71 милиона долара с Международния фонд за Украйна за доставка на системи за противовъздушна отбрана на Киев, предава американският телевизионен канал CNN.

Counter Uncrewed Aerial Systems (C-UAS) ще „осигурят значителен тласък на способностите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и ще подкрепят способността им да защитават своя народ и страната си срещу въздушни заплахи“, увери директорът на компанията Ейрик Лий в изявление, цитира „Фокус“.

Системите са „разработени за противодействие на широк спектър от безпилотни летателни апарати с решения за физическо увреждане или друг начин за деактивиране на въздушната заплаха“, се казва още в разпространения текст.

По-рано германският оръжеен производител Rheinmetall обяви, че до края на годината ще достави на Украйна разузнавателна безпилотна система Luna New Generation.

Системата за дрон се състои от наземна контролна станция и няколко дрона и ще може да „открива, класифицира и разпознава обекти в реално време“, поясниха от компанията.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

28-годишен треньор поема ЦСКА 1948

Николай Панайотов е новият старши треньор на ЦСКА 1948, съобщиха от клуба. Той ще замени на поста подалия оставка Атанас Рибарски. До момента 28-годишният Панайотов водеше юношеския тим на ЦСКА 1948 в Елитната група до 17 години. Той е в клуба от лятото на 2021 г., когато бе привлечен от […]