Китайският Джеймс Бонд! Шпионин мамил британски служители да предават държавни тайни

NetNews

Шпионската тема продължава да занимава британските медии, но този път с китайски адрес. В свое разследване „Таймс“ пише, че китайски шпионин използва профили в социалната мрежа LinkedIn, за да примами хиляди британски служители да предават държавни тайни срещу големи суми и доходоносни бизнес сделки.

„Таймс“ посочва, че китайският шпионин, чийто основен псевдоним е Робин Джан, се прицелва към служители в чувствителни области, като армията, сигурността, държавни институции, науката, технологиите и политиката, които имат достъп до класифицирана информация или чувствителни търговски технологии.

Западните служби смятат, че оперативният агент на китайското разузнаване е най-плодотворният шпионин от враждебна държава, работеща срещу британските интереси за цяло едно поколение. Предполага се, че той действа изключително седнал зад бюро най-вероятно в китайското Министерство на държавната сигурност в Пекин.

Разследването на „Таймс“ изважда на показ профилите на Джан в LinkedIn, на практика най-големият сайт за професионални мрежи в света с 930 милиона потребители. Агентът създава фалшиви компании за сигурност и уебсайтове, за да укрепи доверието към него и дори твърди, че е получил образование във водещ лондонски университет.

Има сведения, че той е предлагал на консултант по набиране на персонал по 8 000 паунда всеки път, когато му предаде подробности за кандидат за разузнавателните служби и големи суми в брой на офицер от военното разузнаване за информация за антитерористичната дейност на Великобритания.

„Таймс“ пише, че министърът за сигурността Том Тугендхат е предупредил, че китайското разузнаване използва LinkedIn, за да атакува британски граждани. „Не само държавните служители трябва да бъдат внимателни, но и фирмите с чувствителна търговска информация, както и изследователите и научните среди, защото стоящите зад кореспонденцията могат изобщо да не са тези, за които се представят“, казва Тугендхат.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Руски дронове са взели на прицел украински зърнени съоръжения в региона на р. Дунав

Руски дронове са атакували украински пристанища в южната част на Одеска област по река Дунав, както и склад за зърно, който след това бе засегнат от пожар. Това съобщава агенция Reuters, цитирайки украински военни и местни власти. Тези атаки са последните в редица нападения през последните седмици, които се целят […]