Китайският посланик в Париж се усъмни в суверенитета на страните от бившия СССР

NetNews

Китайският посланик във Франция Лу Шае заяви, че държавите, създадени след разпадането на СССР, нямат „ефективен“ суверенен статут от гледна точка на международното право. Това той каза в ефира на френския телевизионен канал LCI.

„Според международното право дори тези страни от бившия СССР нямат, как да го кажа, действащ статут в международното право. Защото няма международно споразумение, което да уточнява статута им на суверенна държава“, каза Лу Шае в реплика към водещия, който определи Крим като територия на Украйна.

Той коментира, че исторически Крим е бил част от Русия и че е бил прехвърлен в Украйна от бившия съветски лидер Никита Хрушчов. 

„Бившите съветски републики нямат действителен статут в международното право, защото няма международни споразумения, които да уреждат суверенния им статут“, изтъкна Шае.

В същото време китайският посланик не отговори еднозначно на въпроса чия територия е Крим.

Франция, Естония, Латвия и Литва изразиха възмущението си от изявлението на Шае, което бе осъдено и от Киев.

Външните министерства на Литва, Латвия и Естония възнамеряват да извикат китайските посланици в страните си за обяснение.

Франция изрази днес „пълната си солидарност“ с всички страни, за които може да се отнасят думите на посланика, и изтъкна, че те са постигнали независимост „след десетилетия на потисничество“. 

„Що се отнася до Украйна, тя бе призната от международната общност, включително от Китай, в границите си от 1991 г., в които влиза и Крим“, заяви говорител на френското външно министерство.

Говорителят каза още, че Китай ще трябва да изясни дали изявленията на посланика отразяват позицията на китайската държава или не.

Трите балтийски страни, които също са бивши съветски републики, реагираха по сходен начин.

Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк отбеляза, че „всички страни от постсъветското пространство имат ясен суверенен статут, залегнал в международното право“.

„Странно е да се слуша абсурдна версия за „историята на Крим“ от представител на държава, която се отнася изключително стриктно към собствената си хилядолетна история. Ако искате да бъдете значим политически играч, не повтаряйте пропагандата на руски аутсайдери…“,написа Подоляк в Twitter.

Дипломатическият скандал може да навреди на репутацията на Китай, който възнамерява да играе ролята на помирител между Русия и Украйна, както и да подобри своите търговски и дипломатически отношения с Европейския съюз. Думите на посланика застрашават инициативите на френския президент Еманюел Макрон да работи с Китай за създаване на условия за мирни преговори, отбелязва агенция Блумбърг. През последния месец визити в Пекин имаха Макрон, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският външен министър Аналена Бербок.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Петкова: Положението с публичните финанси е драматично

Снимка: БГНЕС „Състоянието на публичните финанси е изключително тежко, да не кажа драматично. Дефицитът от 6,4% е рекорден. Лихвите са 4,5 млрд. лева – с тези пари можем да построим още две АМ „Хемус“ и поредица други проекти. Състоянието е тежко и за това алармирахме още в рамките на миналата […]