Кравите в Нидерландия заплашени от промените в климата

NetNews

Животновъдството е един от основните източници на парникови газове в Нидерландия, където изменението на климата заплашва да погълне ниските полета, разказва Франс прес.

„Това е моята страст и моят живот“, казва сдържано 53-годишният Корне де Роой с тих глас в обора си в Южна Нидерландия, където отглежда телета и пилета. „Ако трябва да спрем да ги отглеждаме, това ще боли“.

Холандските фермери се оказаха притиснати до стената от правителството, което им предлага окончателен избор – да направят стопанствата си по-благоприятни за климата или да сменят работата си. Новото коалиционно правителство иска да отпусне 25 млрд. евро до 2035 г., за да подпомогне намаляването на размера на стадата и редуцирането на емисиите на азот – парников газ, отделян от торовете и най-вече от оборския тор.

Малката, гъсто населена страна с население от 17,5 млн. души е препълнена с животни: близо 4 млн. глави едър рогат добитък, 12 млн. свине и 100 млн. пилета. Нидерландия е вторият по големина износител на селскостопански продукти в света след САЩ, но селското стопанство е отговорно за 16% от емисиите на парникови газове. Кравите също така са големи емитенти на метан – силен парников газ – от храносмилателната си система.

„Несигурността е огромна“

Правителството има за цел да помогне на земеделските стопани да разнообразят дейността си, да се преквалифицират, да въвеждат иновации или дори да се преместят, ако стопанството им се намира в близост до защитена природна зона. Но ако те не се съобразят с това, правителството предупреди, че може да предприеме дори стъпка за отчуждаване на земя от непокорните фермери. Правителството настоява, че няма друг избор.

Огромни строителни проекти, целящи да се справят с недостига на жилища, вече бяха спрени от Върховния съд по дело, заведено от екологични групи във връзка с емисиите на парникови газове. Като подтиква селскостопанския сектор да ускори прехода към климата, правителството се надява да успее да възобнови някои от тези строителни проекти, като същевременно намали емисиите на азот с 50% до 2030 г.

Като цяло нидерландците са осъзнали, че страната им е твърде малка, за да прави всичко наведнъж: земеделие, огромна индустрия за производство на цветя, едно от най-големите летища в Европа, Схипхол в Амстердам, гъста пътна мрежа, жилища за всички и в средата на всичко това – природни зони.

Новата коалиция на министър-председателя Марк Рюте – неговата четвърта – не споменава изрично намаляването на размера на стадата, но това е мярка, която се обмисля отдавна и предизвика гнева на земеделския сектор.

Фермерите, които често са в бизнеса от поколения, от години се чувстват изоставени и изгубени, казва Де Роой, който живее в село Риел, в южната провинция Брабант, близо до белгийската граница.

„Несигурността е огромна“ за него и колегите му, които според него постоянно се сблъскват с нови правила, изискващи повече инвестиции. Последната наредба ще му струва близо един милион евро, за да направи хамбарите си неутрални по отношение на климата.

Де Роой казва, че земеделието се е превърнало в „лесна жертва“, която нидерландското правителство винаги посочва първа с пръст, дори и да казва, че е „очевидно загрижено“ за изменението на климата.

„Но ни трябват време и пари и ясни цели“, казва той. /БГНЕС

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Драганов: Отпуснатите от ББР пари за туризма са навременна мярка

С нова програма Българската банка за развитие отпуска 60 милиона лева в подкрепа на туризма. Средствата ще се дават под формата на кредити. Финансовата помощ е насочена към малките и средни предприятия в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. „Мярката е изненадващо навременна. Това са големите инжекции за туризма, които идват […]