Красен Станчев: Дерогацията за руския петрол не можеше да бъде премахната веднага

NetNews

Независимо дали става дума за петрол, газ или друга стока, не можете да спрете нещо от днес за утре. Нормално е да отложат отказът от дерогацията депутатите ни.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Красен Станчев.

Проблемът не е това. Проблемът е откъде ще имате петрол след определено време. Рафинерията в Бургас не може да внася петрол отвсякъде, трябва да мине през Босфора този товар.

Цената определено ще се вдигне. Няма други възможности за внос.

Тръбата за Баку е пълна с капацитет от Азербайджан за Румъния. Дерогацията не можеше да бъде премахната от днес за утре и икономиката и парите сложиха спирачка пред един утопичен план. Винаги можем да се откажем от нещо, въпросът е на каква цена. Не мога да кажа, че цените на петрола ще растат още, но ОПЕК може да намалят още добивите.

Зелената сделка е с неизпълними цели. Фотоволтаичните централи не са най-доброто решение и сероводородът в Черно море беше решение, но не се засегна в нито един от Териториалните ни планове.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Най-големите европейски икономики ще черпят природни ресурси от тук

Казахстан е готов да стане надежден партньор на Германия и други европейски страни в областта на природните ресурси и критичните суровини. Това заяви президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев по време на среща с представители на деловите среди на двете държави, съобщиха от неговата пресслужба. „Държавният глава очерта редица перспективни области […]