Кремъл се отказва от зърнената сделка. Какво иска да постигне Москва?

NetNews

Кремъл прекрати едностранно зърнената сделка с Украйна. Какво означава това точно, все още не е ясно. Предстоят ли нови блокади на пристанищата? Има ли риск за товарните кораби, пренасящи пшеница и други храни?

„Руската страна преустановява участието си в изпълнението на споразуменията за износ на селскостопанска продукция от украинските пристанища.“ Това съобщиха руските държавни медии в края на миналата седмица, позовавайки се на съобщение на Министерството на отбраната в „Телеграм“. Няколкото изречения бързо се трансформираха в заглавия за международната публика, носещи едно послание: „Москва се отказва от сделката“. По-нататъшните спешно необходими доставки на зърно от Украйна вече са невъзможни.

Всъщност все още не е ясно дали Русия възнамерява отново да блокира украинските пристанища или да ограничи корабоплаването, както предложи руският постоянен представител в ООН Василий Небензя. Русия не бива да позволява на корабите да преминават безпрепятствено и без контрол, „като се има предвид, че с хуманитарния коридор се злоупотребява и че Черно море продължава да се счита за зона на бойни действия“, поясни той.

Става дума за евентуалното налагане на проверки извън договореностите от Истанбул.

Косвена заплаха от страна на Москва?

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди и че всеки товарен кораб вече ще плава на собствен риск. Русия вече няма да помага за гарантиране на сигурността в договорения коридор, категоричен беше той. „Всичко придобива друг характер, много по-рисковано и опасно е, няма гаранция.“ Става въпрос, както за мините, така и за подводните дронове. Според руското Министерство на отбраната корабоплаването е неприемливо, докато коридорът се използва за нападения.

Предупреждение ли е това? Или опит на Русия да наложи собствените си интереси в международния дневен ред?

От много време Кремъл се оплаква, че втората част от споразумението не се изпълнява или пък изпълнението ѝ е незадоволително. Константин Косачев, зам.-председател на Съвета на федерацията заяви, че Русия все още не може да изнася безпрепятствено собственото си зърно и торове. Причината според него е, че ООН не разполага с механизми да гарантира отмяна на санкциите: „И така, частта от споразумението, засягаща руските интереси, не беше изпълнена нито на милиметър, нито на грам – както се казва.“

Кремъл се нуждае от успех

Става въпрос за конкретни финансови интереси – не на последно място и за повторното покачване на цените и борбата за пазари за продажби и сфери на влияние. Но, разбира се, и за пряк натиск върху Украйна, която от гледна точка на Москва печели твърде много от износа на зърно.

Набързо договорената сделка, която трябваше да има хуманитарен характер, бе в известна степен измамна, коментира още Косачев. Според него маршрутите за доставка на украинско зърно, храни и торове не са били уточнени, „а знаем, че по-големият дял от тези доставки в крайна сметка отиде на Запад“. Както се внушава от руската пропаганда – именно на държавите, които доставят оръжие на Украйна.

Русия скоро ще уточни своята позиция, анонсира постоянният представител в ООН Небензя. Ясно е, че Москва ще вдигне цената за възобновяването и удължаването на споразумението за зърното. Кремъл се нуждае от успех – няма значение на кой точно фронт.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бойко Борисов: Да ни трича има право само народът

Ситуацията е сериозна. В Украйна събитията следват едно след друго и няма никакъв изглед за подобряване. терорът върху украинския народ продължава. Това заяви лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов, пускайки се на живо в интернет. „Виждам една масирана атака от скъпоплатени пиари. Сутринта, която и телевизия да включа, едно и […]