Крум Зарков: Предсрочните избори не са неизбежни

NetNews

”Авторите на Конституцията още през 1991 г. Са разбрали, че когато се стигне до третия мандат, обективно има сериозни трудности и трябва да се даде възможност на партията, която го получи да потърси съгласие от групи с по-голяма численост и да излъчат кандидат-премиер заедно. Днес председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова и делегация ще вземат мандата и ще започнат преговори при които, надявам се, партиите на промяната ще успеем заедно да излъчим кандидат-премиер, а в последствие – и кабинет.”

Това коментира пред БНР зам.-председателят на парламентарната група на" БСП за България" за България Крум Зарков.

По думите му от левицата ще подходят максимално публично.

"Преговорите за съставяне на правителство са много сложни по няколко причини – първо, те се случват между голям брой партии. Второ, те се провеждат на няколко етапа – първо по политики, после с имена", смята Зарков. Социалистът припомни, че по време на преговорите при опита на първия мандат са били постигнати успехи – например по отношение на правосъдната реформа е била постигната много висока степен на съгласие какво трябва да се направи между преговарящите страни. В последствие ,обаче, диалогът между останалите партии е бил нарушен, което е довело и до невъзможността за състсвяне на кабинет, смята депутатът.

"Трябва едновременно да стъпим на постигнатото досега, но и да не допускаме същите грешки. Ще поканим другите партии на база разговорите досега и без да заявяваме предварително имена, за да може всичко да се случи в единодействие и съгласие. Това е единственият път, който да предотврати поредните предсрочни избори", коментира Зарков.

"Въпросът, който ни е зададен е – отиваме ли отново на избори или ще успеем да съставим редовен политипески подкрепен кабинет, който да посрещне не само връхлитащите ни кризи, но и необходимата нужда от дълбока промяна, в начина, по който страната ни функционира – промяна, която много български граждани поискаха първо на площадите, а после в урните. Елементарният поглед към Народното събрание показва, че 148 от депутатите там, от 4-те политически партии, за които говорим, са били избрани под знамето на дълбока и качествена промяна", подчерта Зарков.

"Повечето български граждани разбират, че няма нужда от нови избори; че има мнозинство, което може да бъде съставено в този парламент. Предсрочните парламентарни избори съвсем не са неизбежни, ако политическите сили поемат своята отговорност – не само да пишат програми и да ги представят, но и да ги изпълнят. Ние сме готови да дадем възможност на всички останали партии на промяната да направим заедно именно това. Това е големият въпрос", заключи той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„До откат 2“ - Ямбол е домакин на Национален брейкденс турнир

На 4 септември, събота, в Лятното кино на Ямбол ще се проведе Национален брейкденс турнир „До откат 2“. Участие ще вземат състезатели от цяла България. Брейк битките ще бъдат в различни категории – момичета и момчета от 6 до 35 години, както и отборни изяви. Състезанието ще започне с квалификации […]