Кулеба: Няма яснота относно условията за бъдещето на Украйна в НАТО

NetNews

Министърът на външните работи на Украйна, Дмитро Кулеба, каза, че няма яснота относно условията за бъдещото членство на Украйна в НАТО – как трябва да бъдат формулирани и от кого.

Това каза той в интервю за Радио „Свобода“, съобщава „Укринформ“.

„Това е проблемът. Имам предвид кога ще бъдат изпълнени условията? Какви са условията? Кой трябва да ги формулира? Какви са те? Отново нашата позиция е, че има всички условия Украйна да стане член на НАТО. Тоест ние имаме принципно различни позиции тук. Тяхната позиция е, че има условия, които трябва да бъдат изпълнени. Ще работим с нашите съюзници и ще вървим напред“, каза министърът.

Според него САЩ и Германия са били най-консервативни за бъдещото членство на Украйна в НАТО. В същото време, отбеляза министърът, САЩ „изиграха важна, решаваща роля думата „покана“ изобщо да се появи в текста“.

Както беше съобщено, генералният секретар на алианса, Йенс Столтенберг, каза в първия ден от срещата на върха на НАТО, че държавните и правителствените ръководители на НАТО са се съгласили да отменят изискването за План за действие за членство на Украйна и казаха, че ще отправят покана към Украйна да се присъедини към Алианса, след като изпълнят условията.

По-рано президентът на Украйна, Володимир Зеленски, нарече „безпрецедентна и абсурдна“ липсата на времева рамка за поканата на Украйна в НАТО.

Държавният департамент отбеляза, че Украйна е постигнала важен напредък в прилагането на реформите, но трябва да бъдат предприети допълнителни стъпки, за да изпълни всички изисквания за членство в НАТО. А съюзниците трябва да се съсредоточат върху укрепването на отбранителните способности на Киев по време на война.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Моторист загина, а пешеходец е с опасност за живота след сблъсък в Русе

Моторист загина, след като блъсна пешеходец на бул. „Христо Ботев“ в Русе. Инцидентът е станал около 22 часа снощи на спускане по булеварда към центъра на града, съобщи БТВ. По първоначална информация 71-годишният пешеходец е тръгнал да пресича булеварда, въпреки че там е забранено и опасно. Идващият моторист го е […]