Кючуков: Дипломатите си свършиха работата, политиците се провалиха

NetNews

Българската дипломация си свърши работата в Европа, но политиците ни се провалиха у дома.

България е на път да пропусне може би най-добрата възможност да си осигури гаранции от ЕС в спора с Република Северна Македония заради вътрешнополитически аргументи, партийни сметки и прехвърляне на отговорността, като не успя своевременно да подкрепи документите, предложени от Европейския съюз.

Коментарът пред БНР направи дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи.

Според него България евентуално ще подкрепи постфактум текстове, за чието запазване ще трябва тепърва отново да се бори: „Това все пак би прехвърлило вече основният дебат по оста Брюксел-Скопие, а не София-Скопие, както беше досега“.

Дипломатът подчерта, че България ще има думата на всеки етап от преговорите на РСМ с ЕС.

„Страната ни трябва да се произнесе по френското предложение. Нормалната процедура е Министерския съвет да представи предложенията за гласуване в парламента и НС да се произнесе по тях. …

България трябва да се опита в рамките на Срещата на върха в Брюксел, която тече днес и утре, предложението да остане на масата и занапред, т.е. то да не бъде оттегляно и променяно. Защото в този си вид то е актуално да края на Френското председателство, което е до края на юни“, обясни Любомир Кючуков.

Той поясни, че ако утре това френско предложение бъде подкрепено от ЕС и това стане преговорната рамка, тогава вече ЕС ще преговаря с РСМ за одобряването на тази преговорна рамка:

„Тогава вече натискът се прехвърля по посока Скопие, а не по посока София“.

Кючуков прогнозира, че френското предложение ще бъде одобрено от Народното събрание, но допусна:

„Както по този проблем падна правителството в София, няма да е изненадващо, ако и в Скопие кабинетът на Димитър Ковачевски падне, което допълнително ще усложни намирането на решение“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Зеленски благодари на ЕС и се обяви за обединена Европа без разделения и сиви зони

Този път не става въпрос само за политика. Вярвам, че това винаги ще бъде отправната точка на новата история на Европа. Европа без разделение. Европа без „сиви“ зони. Европа, която е наистина обединена и която знае как да защитава себе си, своите ценности, своето бъдеще. Това заяви украинският президент Володимир […]