Литва е прекратила вноса на природен газ от Русия

NetNews

Литва е прекратила вноса на природен газ от Русия, съобщи тази вечер литовското министерство на енергетиката, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Още по темата

1 апр 2022 15:39

106

Местният газов оператор потвърди, че днес, на 2 април, през интерконекторната връзка между Литва и Беларус не е постъпило никакво количество газ.

„Ние сме първата страна в ЕС измежду клиентите на „Газпром“, която добива независимост от руските газови доставки и това е резултат от дългогодишната кохерентна политика и навременни инфраструктурни решения“, каза енергийният министър  Даинюс Крейвис.

Занапред Литва ще внася втечнен природен газ  през терминала си в Клайпеда, чието изграждане е започнало през 2015 г. Всеки месец там ще пристигат по три големи доставки втечнен газ.

Литва ще продължи да транзитира руски природен газ до Калининградската оласт, която е част от Руската федерация, добавиха от министерството.

Не само Литва, но и другите две балтийски държави – Естония и Латвия – са прекратили от 1 април вноса на природен газ от Русия. Това съобщи тази нощ латвийската компания Conexus Baltic Grid, цитирана от АФП.

„Щом ние можем да направим това, и останалата част от Европа може да го направи“, са казва в съобщението. Трите републики ще ползват на първо време резерви в подземно газово хранилище в Латвия.

По данни на Евростат през 2020 г. Русия е доставила 93 на сто от внесения в Естония газ, 100 на сто в Латвия и 48,8 на сто в Литва. През 2021 г. Русия е доставчик на около 40 процента от внесения в ЕС природен газ., посочи АФП.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

143 г. от обявяването на София за столица на България

На 3 април 2022 г. отбелязваме 143 години от обявяването на София за столица на България. Това историческо решение е взето от Учредителното събрание на Княжество България по предложение на проф. Марин Дринов. Датата 22.III/03.IV.1879 г. остава завинаги в историята на София. Учредителното събрание в Търново провъзгласява града за столица […]