Македонски професор: Нека пишат каквото си искат. Македонците имат свой език

NetNews

Те могат да пишат каквото си искат, това е 21-ви век, казва професорът от Института по македонски език Елка Ячева-Улчар по повод информацията, че "Бяла книга за езиковия спор между България и Македония" ще излезе скоро в България. Това е частна инициатива, в която ще бъдат представени примери за „кражба на българска история, унищожаване на български паметници и репресии над македонци, които се смятат за българи“. Това пише македонското издание “Слободен печат“, цитирано от агенция "Фокус".

„Те могат да пишат каквото си искат, сега сме 21 век. Днес македонците имат своя държава и свой стандартизиран език. Много скоро те ще имат правителство, което ще защитава интересите на техните граждани, а не търговци на чужди дворове. Езикът не се променя по този начин. Македонският език ще съществува, докато е жив и последният македонец". казва Ячева-Улчар за "Слободен печат".

Професор Ана Конова, която е рецензент на книгата, каза, че целта е "да се дадат примери за кражба на българско наследство и нарушения на човешките права в Северна Македония". Според нея позицията на България по отношение на европейската интеграция на Скопие не е достатъчно ясно формулирана, за да бъде разбираема за европейските партньори, цитира думите ѝ изданието.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Одобриха доклада за бюджета за 2020 година, завършила с дефицит от 3%

Правителството одобри доклада за държавния бюджет миналата година, в която страната ни завършва с дефицит от три процента спрямо брутния вътрешен продукт. Дефицитът в хазната е 3,5 милиарда лева, които се попълват за сметка на фискалния резерв. Неговата стойност обаче само за месец е намаляла с 4 милиарда лева, което […]