Макрон с важно обещание към Шри Ланка

NetNews

Френският президент Еманюел Макрон по време на първото си посещение в Шри Ланка увери колегата си от Ранил Викрамасингхе, че Париж подкрепя властите на островната държава за възстановяване на икономиката от кризата, съобщиха от секретариата на президента на Шри Ланка.

Макрон пристигна в Коломбо в петък и проведе среща с Викрамасинге късно същата вечер. В Шри Ланка той минаваше, връщайки се от пътуване до страните от Югоизточна Азия. Макрон стана първият френски президент, посетил Шри Ланка.

„Макрон потвърди желанието и ангажимента на Франция да подкрепи икономическото възстановяване на Шри Ланка. Като четвърти по големина кредитор на Шри Ланка, Франция обеща подкрепа за процеса на преструктуриране на външния дълг, за да постигне по-добър резултат за страната“, се казва в изявлението. каза прессъобщение на секретариата.

Лидерите на двете държави обсъдиха и засилването на сътрудничеството в икономиката, туризма, борбата с изменението на климата и устойчивото развитие. Във връзка с отбелязването тази година на 75-ата годишнина от дипломатическите отношения между двете страни събеседниците се договориха и за развитието на нови области на сътрудничество. Така в Шри Ланка ще бъде открит офис на Френската агенция за развитие, страните ще започнат двустранен дипломатически диалог на високо ниво и ще засилят сътрудничеството в областта на образованието и в борбата с трафика на хора.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

От Бузлуджа Нинова призова за спасение на народа

От връх Бузлуджа по време на традиционния събор на БСП лидерката Корнелия Нинова обяви, че е време за решения за спасение на България, на народа и на достойнството му. Тя се скара на упрвляващите заради предложението 24 май да бъде обявен за национален празник вместо 3 март. И каза, че […]