Мехатроника или как ПТГ „Иван Райнов” – Ямбол дава път на модерните технологии

NetNews

От около 10 години ямболската техническа гимназия „Иван Райнов” изгражда професионалисти в областта на мехатрониката. Това е сравнително нова специалност, която съчетава методите на механиката, електрониката и информационните компютърни технологии за създаване на машини и роботи от ново поколение. Тя обаче не е непозната за гимназията, която има дългогодишни традиции в обучението по машинна и електронна техника. Комбинирайки опита и модерните технологии, училището създава специалисти, отговарящи на изискванията на съвременната икономика.

През последните 35-40 години във всички високоразвити индустриални страни се проявява голямо внимание към машиностроителното производство и неговата автоматизация. Съвременното машиностроене интегрира в себе си все повече електроника и автоматика във вид на сензори и компютри в разработваните уреди, машини и системи. Проектирането, производството и експлоатацията на мехатронни системи изисква нов инженерен подход поради съвместното функциониране на компоненти от механиката, оптиката, електротехниката и електрониката, характерно за тези системи.

Подобна е и ситуацията в България. В същото време се усеща остър дефицит  на специалисти в тази област. Това определя и решението ПТГ „Иван Райнов” – Ямбол да въведе обучение по професията. Материално-техническа база с множество обновени кабинети, работилници и лаборатории е налице и преходът към новата специалност се случва естествено и безпроблемно.

Допълнително предимство за учениците е разширеното изучаване на чужд език, обучението в реална работна среда и осигурена практика в партньорски фирми като „Палфингер” и ХЕС – едни от най-големите в страната. В края на обучението си пък те получават трета степен на професионална квалификация, което им дава възможност за незабавна реализация. А професията има широко приложение в много индустрии и сектори – робототехника, авиационна и космическа техника, медицинско и спортно оборудване, домакински уреди, компютри, роботи и  машини с цифрово програмно управление.

Разбира се, добри са възможностите и за кандидатстване в техническите университети с цел продължаване на образованието. В последните години мехатрониката се преподава усилено в над 90 университета у нас и в чужбина.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Балабанов: Бих поканил Петков на детектор на лъжата

Бих поканил Кирил Петков, заедно със специалисти, да се подложим на детектор на лъжата в пленарната зала по отношение на бележката, заяви в парламента депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов, цитиран от bTV. Припомняме, че вчера в студиото на „Лице в лице“ Балабанов показа бележка, по думите му с […]