МИБ: Сърбия е единодушно приета като акционер

NetNews

На 8 декември 2021 г. се проведе четвъртото заседание на Съвета на управителите на Международната инвестиционна банка (МИБ), най-висшият орган на управление на институцията. Събитието беше организирано в хибридна форма: седем от девет акционери присъстваха лично в централата на МИБ в Будапеща, а други двама участваха онлайн. Това е първото заседание на Съвета на управителите след като банката се премести за постоянно в историческата сграда на Lanchid Palota. По-рано, на 6 декември 2021 г., събранието на Борда на директорите предшества срещата на управителите, уточняват от институцията.

Обръщайки се към високопоставени представители на държавите акционери, председателят на Управителния съвет на МИБ Николай Косов заяви със задоволство, че през 2021 г. Международната инвестиционна банка е продължила движението си напред по всички ключови показатели. Кредитният портфейл демонстрира качествен и количествен растеж, поддържа се високо ниво на финансова стабилност, а печалбата от основни дейности нараства. Повече от една година предсрочно, Банката постигна целта от 1,2 милиарда евро за кредитен и документален портфейл – стратегическа цел на настоящата стратегия за края на 2022 г. Портфейлът е силно диверсифициран по инструменти за подкрепа, география и сектори, тъй като обхваща интересите на всички страни членки на МИБ. Делът на европейските инвестиции в общия обем на портфейла надхвърля 55%.

Текущата година също се превърна в крайъгълен камък за МИБ по отношение на дейностите на капиталовите пазари. Освен продължаващата тенденция на разширяване и диверсификация на базата от инвеститори, за първи път в своята история Банката привлича ресурси по програмата си с облигации MTN (Medium Term Note) при отрицателен лихвен процент, като уверено надгражда този успех многократно през годината. Освен това през 2021 г. МИБ емитира облигации с матуритет от 20 години, най-дългият досега. Качественият ръст на съкровищните активи също е особено забележим – над 67% от портфейла на съкровищницата е разпределен за високорейтингови ESG инструменти.

Обобщавайки междинните резултати от последните девет години на дейност, откакто Банката започна отново своята работа през 2012 г., могат да се подчертаят следните основни постижения. Общият обем на инвестициите в икономиките на страните членки възлиза на 3,1 млрд. евро. Кредитният и документарният портфейл нарасна 13 пъти от 95,6 милиона евро до настоящите 1,3 милиарда евро. Активите нараснаха почти 5 пъти от 367 милиона евро до 1,8 милиарда евро. Общият обем на привлеченото финансиране от банката е 2,5 млрд. евро. Нивото на необслужваните кредити намалява от 75,3% от общия портфейл на 2,3%.

Управителите бяха единодушни във високата си оценка за работата на Управителния съвет на МИБ и неговия мултинационален екип. Беше подчертано, че въпреки доста предизвикателната глобална среда, Банката значително повиши нивото на подкрепа на държавите-членки и цялостното представяне надхвърли очакванията през изминалата година.

Ключовият момент в дневния ред на заседанието на Съвета на управителите беше молбата на Република Сърбия за присъединяване като член към Международната инвестиционна банка. Важно е да се подчертае, че въпросът за присъединяване на нова държава стана обект на обсъждане за първи път от повече от половин вековното съществуване на институцията. В резултат на това беше взето положително единодушно решение за приемане на Република Сърбия като държава акционер.

Представители на страните членки подчертаха, че разширяването на акционерната база с приемането на Сърбия напълно отговаря на интересите на всички страни. Това ще позволи на МИБ да разшири дейността си в Европа, като продължи „европейския” стратегически курс от последните няколко години, да увеличи нивата на капитал, допълнително да подобри финансовата стабилност и географската диверсификация поради достъпа до пазарите от Балканския регион. Освен това членството на Сърбия ще даде допълнителен тласък за засилване на нейните търговско-икономически връзки със страните от МИБ на двустранна, както и многостранна основа чрез реализиране на проекти с интеграционен компонент.

„От името на Управителния съвет приветствам от все сърце присъединяването на Република Сърбия като държава-членка към Международната инвестиционна банка. Бих искал да благодаря на сръбското правителство за конструктивния, ефективен и практичен подход към този въпрос. Сърдечна благодарност отправяме и към акционерите на банката за тяхното високо мнение относно усилията, положени от правителството на Сърбия и нашия екип, както и за единодушната подкрепа на това важно решение“, коментира Николай Косов. Намирам за много символично, че точно на 10-тата година от рестартирането на нашата институция – МИБ вече става банка на 10 държави и 3 континента. 2021 г. е година, в която изпълнихме Стратегията от Букурещ 2018-2022 г. предсрочно и тя завършва по забележителен начин и висока нота за всички нас».

Освен това по време на срещата Управителите разгледаха редица въпроси, свързани с текущата дейност на МИБ и плановете за 2022 г. Държавите-членки одобриха предложенията на Управителния съвет на банката относно стратегически приоритети за предстоящата година, насочени към по-нататъшен растеж на инвестиционните операции и укрепване на позициите на Банката като една от ключовите финансови институции в региона. Управителите изразиха намерения да продължат да предоставят всеобхватна подкрепа на Международната инвестиционна банка за постигане на очертаните амбициозни цели.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 1 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Променят облика на Амстердам

Общината в Амстердам обяви нови планове за намаляване на влиянието на туризма, съобщи Блумбърг. Центърът на града е пълен с магазини за сувенири и храна. Общината ще работи с неправителствени организации. Предложени ще им бъдат средства, с които да изкупят тези магазини. Имотите ще бъдат използвани за по-местно ориентирани продукти. […]