Милен Любенов: ГЕРБ от самото начало се държат като вътрешна опозиция в рамките на коалицията

NetNews

Този вот е част от предизборната кампания. Опозицията внесе вот на недоверие с цел да извлече дивиденти за себе си, да подобри своите резултати на местните избори. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът доц. Милен Любенов.

„ГЕРБ от самото началото се държат като вътрешна опозиция в рамките на коалицията. Всички негативи се опитват да прехвърлят на ПП и ДБ. Но те сами влязоха в този капан. ГЕРБ критикуват правителството, защото реално, както и в началото заявиха, че не носят отговорност за него“, коментира Любенов в предаването „Преди всички“.
Според политолога преди ротацията няма да настъпи „някакъв сериозен катаклизъм вътре в рамките на управляващото мнозинство“. Той не очаква смяна на министри до края на годината.

„Натиск ще има в зависимост от това какви са резултатите от изборите. Самата ротация е нов кабинет – това трябва да е ясно. Именно тогава ГЕРБ могат да настояват за по-голямо участие в Министерския съвет. Това може да доведе до напрежение с ПП. Математиката не излиза. ГЕРБ няма да могат да наложат тези промени без сегашните си коалиционни партньори.“

До края на годината има няколко важни въпроса – промените в Конституцията, Шенген и Бюджет 2024, отбеляза Милен Любенов.
Относно обявения за днес национален протест в защита на въглищната енергетика той изтъкна:

„Правителството не е избързало да изпрати плановете, а закъсня. Те изпратиха тези териториални планове в последния възможен момент. Предишното Народно събрание, чисто популистки задължи МС да предоговори ПВУ в частта енергетика. Тогава близо 190 депутати гласуваха за това решение. Това е проблем, който през последните години постоянно се е отлагал, да се вземе решение. Бяха пропуснати много възможности за диалог, повечето правителства се опитваха да прехвърлят топката на следващото. Сега е настъпил моментът този сектор да се преструктурира. Комуникационният подход на това правителство като че ли е грешен.“
Президентът трябваше да свика КСНС, а не среща, с която единствената му цел беше да изолира представителите на парламентарните групи. Няма полза от такива институционални войни, особено в контекста на настоящата сложна обстановка, подчерта Любенов.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кание Уест и новата му сърпуга, Бианка Чансори, не са правили секс преди брака

След като беше потвърдено, че Кание Уест и половинката му Бианка Ченсори официално са женени, близък до двойката разкри, че те са сключили брак „по религиозни причини“. Музикантът бил категоричен, че ще се въздържа от секс, докато с любимата му официално станат съпрузи. Припомняме, че след месеци гадаене от страна […]