Минчев: Липсват IT специалисти в администрацията

NetNews
„На министъра на електронното управление Божидар Божанов този случай му дойде като студен душ. При такава идея за смяна на номера на Булстат първо се прави стрес тест. При нас, бързайки да покажем нещо, ето го и резултата“, заяви експертът по киберсигурност Златогор Минчев в студиото на „Денят ON AIR“ в коментар на ситуацията с данните от БУЛСТАТ.

Според него цялата отговорност за случая трябва да бъде поета от Държавната агенция „Електронно управление“.

„В момента всички частни данни на физически лица са достъпни. Това е директно нарушаване на GDPR. Но последствията могат да бъдат само глоба, и толкова. Предния път НАП не плати космическа сума“, отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че от 20 години страната ни се опитва да въведе електронно управление и то все още е само на експериментален етап. Основният проблем, който Минчев очерта, е липсата на IT специалисти в държавната администрация.

 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Арестуваха мъж за трафик на мигранти на магистрала "Марица"

Снимка: БГНЕС Мъж на 21 години е задържан за подпомагане на чужденци да пребивават незаконно в страната, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. В неделя, в 18,50 часа на автомагистрала „Марица“, на пътен възел „Крепост“ в посока за София, полицаи от ОД на МВР-Хасково са подали сигнал със […]