Михаил Околийски: Половината болнични легла са излишни

NetNews

„Медицинската помощ е свръхсъсредоточена в няколко големи града. Само в София има 70 болници – колкото в цяла Австрия. Ние сме на първо място в Европа по брой хоспитализации на глава от населението.“

Това заяви пред БНР Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването. За миналата година само половината болнични легла са били използвани, тоест половината легла са напълно излишни, изтъкна той в предаването „Преди всички“.

Една огромна част от дейностите се извършва в болници, без изобщо да трябва да е там, коментира Околийски и посочи, че трябва да има преструктуриране, тъй като има и „тотален глад за друг тип услуги“.

В бюджет за 6 месеца не може да се правят революционни промени, но е факт, че разходите за първична, извънболнична помощ са увеличени с най-голям процент. Парите за асистирана репродукция се удвояват, поясни заместник-министърът на здравеопазването. По думите му, има ръст и при прегледите, касаещи майчиното и детско здравеопазване.

Към момента личните лекари не са особено мотивирани да са проактивни и да търсят пациентите си за профилактичните им прегледи. Това трябва да се промени. Комуникацията трябва да е двустранна – „хората да разберат, че тези прегледи не са само проформа, за да се отбие номерът“, подчерта Михаил Околийски. По думите му „това в последните години беше тотално занемарено“, хората бяха оставени сами на себе си“ и няма положителен ефект за здравето на нацията. Той даде пример с продължителността на живота на мъжете у нас, която е най-ниска в цяла Европа.

Обмислят се санкции за непровеждане на профилактичните прегледи, както и мотивация за изпълнението им – например освобождаване от определен брой здравни вноски.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Владислав Панев: Сериозни енергийни проблеми в България няма. Има излишъци на електроенергия

„Не съм убеден, че Иванка Динева ще е финалният кандидат на ГЕРБ за управител на НЗОК. Може да бъде удължен срока. ГЕРБ може да я изтеглят, защото хората от здравната общност имат резерви към нея“, каза в студиото на bTV депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев. „Решението на парламентарната група е, […]