Модерна армия! Германия ще увеличава още разходите си за отбрана

NetNews

Канцлерът Олаф Шолц даде днес своето уверение, че Германия възнамерява да увеличи разходите си за отбрана в рамките на дългосрочен план за финансиране на армията, равняващо се на два процента от брутния вътрешен продукт, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Решихме, че искаме да похарчим тези два процента за Бундесвера“, заяви Шолц. „Ще осъществим този план догодина за първи път с бюджетни средства и с пари от специалния фонд“, добави той относно разходите за германската армия.

ДПА припомня, че Германия създаде специален фонд за отбрана от 100 милиарда евро малко след руското нашествие в Украйна през февруари миналата година, за да посрещне нуждата от спешна компенсация на военни дефицити. Указанията на НАТО са всяка държава членка на алианса да задели поне два процента от брутния си вътрешен продукт за отбраната. Германия не е имала необходимост от нещо подобно от края на Студената война насам.

Шолц заяви, че възнамерява да поддържа високи разходи за нуждите на националната отбрана, по време на днешното издание на ежегодната си лятна пресконференция в Берлин.

„Повтарям тук пред вас нещо, което съм казвал много пъти: това е положението и то ще остане такова, дори и когато бъдат изразходени активите от специалния фонд“, заяви германският канцлер.

Съюзниците от НАТО потвърдиха предназначението на споменатите два процента от БВП на всяка страна от алианса за отбрана на срещата си на върха във Вилнюс тази седмица. Разходите за отбрана са предмет на спорове в НАТО от години насам, като по-специално САЩ призовават Германия и други икономически силни европейски страни да изразходват повече средства за отбрана.

В същото време Шолц казва, че са актуални усилията на правителството му по проекта за модернизиране на една „зелена“ Германия, който все повече набира скорост. В този ред на мисли на дневен ред е осъществяването на прехода към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Германският канцлер посочи, че целта остава да се сложи край на климатичните промени, причинени от човешка дейност. Германия инвестира в бъдещето и темповете на този процес се покачват осезаемо, гласи неговото мнение.

Шолц обърна внимание на плана на правителството, според който 80 процента от електрозахранването на страната трябва да идва от ВЕИ. По информация от промишлените среди в момента този процент е над 50.

Германската електрическа мрежа се разширява, а страната изгражда и мрежа за зареждане на електрически автомобили, посочи Шолц. Канцлерът спомена още, че е планирано изграждането на газови електроцентрали, работещи на водород, и на мрежа за водородно гориво.

Също така Олаф Шолц се изказа отново в защита на решението на САЩ да достави широко обсъжданите касетъчни боеприпаси на Украйна, но едновременно с това отбеляза важността на международното споразумение за забраната на този тип муниции.

„Американското правителство взе решение, което не е нашето, но това е въпрос на суверенитет“, заяви германският канцлер. Според него в противен случай САЩ нямаше да са в състояние да доставят достатъчно количество боеприпаси на Украйна, която се сражава с руските нашественици.

Шолц обаче посочи, че международната Конвенция за касетъчните боеприпаси, която Германия подписа, е „от голяма важност“ и той изпитва огромни притеснения от цивилни жертви вследствие на взривяване на малките снаряди, разхвърляни на голяма площ след отварянето на носителя във въздуха, месеци след края на войната.

Близо 80 години след края на Втората световна война в Германия много често има сигнали за заплахи от невзривени бомби.

„Ето защо притеснението ни, което породи тази конвенция, е съвсем основателно. Аз също се чувствам отговорен“, заяви Шолц. Споменатата от него конвенция не бе подписана нито от САЩ, нито от Русия, нито от Украйна.

Шолц изрази също и увереност, че засилването на подкрепата за крайнодясната „Алтернатива за Германия“ в проучванията на общественото мнение няма да бъде трайно, отбелязва Франс прес. „Напълно съм уверен, че резултатът на АзГ на следващите парламентарни избори няма да бъде особено различен от този на последните“, подчерта той.

Партията не спира да печели обществена подкрепа от няколко седмици. В проучванията на общественото мнение на телевизия Цет Де Еф, публикувани днес, АзГ получава 20%, изпреварвайки социалдемократите на самия канцлер (17%).

На последните избори АзГ спечели 10,3 процента.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Адска жега на Балканите! Термометрите в Анталия удариха 46 градуса

Улични термометри в морската столица на Турция Анталия показваха 46 градуса днес на фона на предупрежденията на метеоролозите за осезаемо покачване на температурата на въздуха от днес, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА. Макар че тази температура не е представителна, тъй като не е измерена в метеорологична […]