МФ пласира емисия за 180 млн. лв., дължът поскъпва

NetNews

Министерството на финансите успя да пласира нова емисия преотворени държавни ценни книжа с оригинален матуритет от 5,5 години на стойност 180,55 млн. лв., предаде NOVA. Общият размер на подадените поръчки достигна 208,20 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,04.

Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 370 базисни точки. Среднопретеглената доходност, която представлява общата цена на дълга обаче, продължава да поскъпва и при тази емисия достигна до цели 5,65%. Причината – увеличените лихви на централни банки, които чрез тях се опитват да преборят инфлацията и да намалят нейното ниво из целия свят.

Българският дълг обаче е по-скъп от този на повечето европейски държави. Експертите смятат, че това е свързано с несигурната политическата ситуация в страната и предположението, че финансите на София ще продължат своето влошаване заради увеличаващите се дефицити, които трябва да бъдат финансирани през дългове.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

МФ пласира емисия за 180 млн. лв., дългът поскъпва

Министерството на финансите успя да пласира нова емисия преотворени държавни ценни книжа с оригинален матуритет от 5,5 години на стойност 180,55 млн. лв., предаде NOVA. Общият размер на подадените поръчки достигна 208,20 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,04. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е […]