Над 68,4 млн. струва поддръжката на републиканските пътища в Ямбол за 3 години, за ремонтите ще чакаме с месеци

NetNews

На прогнозна стойност от 57 027 500 лв. без ДДС е изчислено поддържането на републиканската пътна мрежа в област Ямбол за период от 3 години. С ДДС сумата набъбва до 68,4 млн. лв. Агенция Пътна инфраструктура обяви обществени поръчки за избор на изпълнители, като обособената позицията за Областно пътно управление – Ямбол е част от общата поръчка за Югоизточния район. Дължината на обхванатата пътната мрежа е 596 км.

По всичко изглежда обаче, че реални ремонтни дейности по републиканските пътища на територията на региона няма да стартират скоро. Причината: планираните за годината ремонти вероятно ще бъдат възложени на изпълнителя, който тепърва ще бъде избран по Закона за обществените поръчки. А това обикновено се проточва с месеци.

Преди 3 месеца МРРБ и АПИ обявиха кои са планираните основни и текущи ремонти за 2022 г. по региони. За област Ямбол бяха обявени четири обекта: текущ ремонт на цялото протежение на път I-7 (от „Петолъчката” до ГКПП „Лесово”), северният околовръстен път на Ямбол и участък от пътя преди с. Роза – до с. Меден кладенец. Заложен бе и основен ремонт на надлеза в Ямбол над ж.п. линията. Общата дължина на трасетата надхвърля 110 км.

Планираните за 2022 г. ремонти в област Ямбол

Тогава от регионалното министерство оповестиха и че в рамките на две седмици очакват още предложения от граждани и институции. До момента обаче не е окончателно обявено има ли промяна в планираните обекти или не.

Пътното поддържане към момента е на фаза изчакване решение на Народното събрание, което да позволи разплащането с фирмите по текущи договори и даване възможност на АПИ да продължи да възлага дейности по настоящите договори до избора на нов изпълнител. Предложението бе внесено от самия министър Гроздан Караджов. Специално за случая в Ямболско, договорът на досегашната фирма изтича в края на юни. Предложение на министъра е тези договори да бъдат удължени до края на септември, при необходимост.

Ще има ли довършване на обекти в област Ямбол по старите договори, включително поставяне на маркировка, сигнализация, мантинели и т.н. на вече готовите пътища; ще има ли промяна в планираните нови обекти, кой ще ги изпълнява и кога – са все въпроси, по които очакваме развитие.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шефът на НСО: По закон съм длъжен да предам записите

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) по закон е длъжен да отговори на прокуратурата и да ѝ предостави материалите, които е изискала писмено. Това обясни шефът на НСО ген. Емил Тонев пред bTV, след като говорителят на кабинета Лена Бориславова обяви, че ще бъде поискана оставката му. Началникът на […]