Най-добрите български архитектурни проекти

NetNews

На 28 юли стартира третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Конкурсът ще популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина, които притежават оригинална концепция, естетика, иновации и устойчивост и се вписват хармонично в средата, подобряват качеството на живот и допринасят за оформянето на съвременната визия на градовете.

За първи път тази година ще бъде присъдена награда в нова категория – „Сгради – паметници на културата“. Идеята е да бъдат отличени качествени архитектурни проекти за регенерация на старинни сгради, които придават допълнителна стойност на ценните обекти и им помагат да се интегрират в съвременната градска среда.

Церемонията по награждаването ще се състои на 30 септември в Националния дворец на културата. Събитието ще се проведе в рамките на Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2021. Форумът събира на едно място известни български и чуждестранни архитекти в професионална дискусия за бъдещето на архитектурата и градовете.

В конкурса “Български архитектурни награди” могат да участват проекти, които са реализирани в периода от началото на 2019 до септември 2021 г. (конкурсът не се проведе през 2020 поради пандемията). Това могат да бъдат нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията; реконструкции; модернизации и адаптации на стари сгради; интериори; градски пространства. Допуска се участието на проекти, които не са напълно завършени, но се намират в довършителен етап на строителството, непосредствено преди въвеждане в експлоатация. Всеки участник в конкурса може да подава неограничен брой проекти.

Проектите ще бъдат оценявани от 5-членно международно жури под председателството на арх. Мартин Гран – партньор в архитектурното и дизайнерско студио Snohetta, развиващо проекти в Европа, Азия, Океания и Америка. Журито включва членовете: арх. Адриан Соаре – съосновател Cumulus, Румъния; арх. проф. д-р инж. Ева Карловиц – главен дизайнер и вицепрезидент Kuryłowicz & Associates, Полша и ръководител на Института по дизайн и теория на архитектура в Архитектурния факултет на Варшава; арх. Брендан Макфарлан – партньор Jakob + Macfarlane architects, Франция и арх. Алиреза Тагабони – основател NextOffice, Иран.

Първо проектите се разглеждат и оценяват от специален борд, в който участват представители на архитектурните камари от Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Косово и Албания. Бордът селектира 15 участника в конкурса, които получават правото да представят проектите си пред международното жури.

Най-голяма тежест при оценяването – общо 50% имат критериите, свързани с подобряване качеството на живот, хармоничното отношение към заобикалящата среда и архитектурните качества на проекта (разпределение на пространствата, използвани материали, роля на светлината). Приложените иновации дават 20% от общата тежест на оценката; по 15% са предвидени за ясната организация на проекта и за заложените при планирането концепции и цели.

В заключителната фаза на конкурса международното жури определя една голяма награда и четири специални. Носителят на голямата награда получава статуетка със знака на “Българските архитектурни награди 2021”, както и диплом, придружен от сертификат с рецензии от международното жури. За носителите на специалните награди също са предвидени статуетки и дипломи, придружени със сертификат с рецензии от журито.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

8 години затвор за старец, убил младия любовник на жена си

Окръжен съд – Кюстендил присъди 8 години лишаване от свобода за 76- годишния Симеон Стоянов., като го призна за виновен в убийството на Васил. В. в Кюстендил Петчленен състав на Окръжен съд – Кюстендил определи наказание от 8 години „лишаване от свобода“ за 76- годишния Симеон при наличие на многобройни […]