Най-икономичната ел. кола (ВИДЕО)

NetNews

Нидерландската компания Lightyear обяви важен технологичен пробив, който позволява на концептуалното превозно средство Lightyear One да измине рекордните 710 км с едно зареждане на батерията, която е с относително малък капацитет от само 60 kWh.

Развитието на автомобила Lightyear One продължи 4 години. През това време са патентовани уникални технологии за увеличаване на пробега на електрическо превозно средство. По време на изпитания на писта в тестовия център Aldenhoven в Германия, Lightyear One постига консумация на енергия от само 137 Wh на миля, измината при 85 км/ч. Тази цифра е с 50% по-ниска от енергийната консумация на най-ефективните масово произвеждани електрически превозни средства.

Първото официално представяне на Lightyear One бе през 2019 година. Тогава разработчиците обещаха да достигнат показателя за автономния пробег на автомобила според стандарта WLTP от 725 км. Последният тест в Германия показа, че инженерите на Lightyear са били близо до целта.

Кратък видеорепортаж за хода на деветчасовото тестово пътуване на Lightyear One бе представен в YouTube канала на компанията. Прави впечатление, че водачите на електрическия автомобил се сменят на всеки два часа, а тестът се извършва при облачно време, което намалява ефективността на презареждане на батерията от слънчеви панели, вградени в облицовката на каросерията на автомобила.

В резултат на това допълнителният пробег от слънчевата батерия е само 40 км, докато в слънчев ден тази цифра достига почти 72 км. Ексклузивната серия 946 Lightyear One ще започне да се предлага на пазара през първата половина на 2022 г., като масовото производство на най-икономичните електрически превозни средства ще започне през 2024 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Скандал в Авджълар за попълването на декларациите пред секцията

Скандал в изборната секция в Авджълар, след като наблюдател повдигна въпроса за предварителното попълване на декларациите пред изборната секция. Наблюдателят повдигна същия въпрос на предходните избори, като отново се стигна до скандал. Полицията беше извикана два пъти, за да укроти страстите, като и към момента не е ясно как СИК […]