Напрежението в Косово се покачва! Сръбският президент моли НАТО за помощ

NetNews

Президентът на Сърбия Александър Вучич определи днешния си разговор в Белград с командира на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мънч като „добър“, информира сръбската държавна телевизия РТС.

„Добър разговор с адмирал Мънч. Помолих НАТО да защити нашия народ в Косово и благодарих за разбирането на политиката на неутралитет на Сърбия“, написа Вучич в профила си в Инстаграм.

Адмирал Стюарт Мънч каза вчера, че силите на НАТО в Косово следят отблизо ситуацията в северната част на страната и са готови да осигури безопасна среда и свобода на движение за всички общности навсякъде в Косово, в съответствие с мандата на мисията, регламентиран от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Северно Косово остава блокирано, а косовските сърби са на барикадите вече единадесети ден. Те настояват да бъдат освободени арестуваните косовски сърби – бившите полицаи Деян Пантич и Сладжан Трайкович, както и косовските специални сили да се изтеглят от района.

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци. Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след преговори и компромис засега Прищина се отказа от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 40 000 лева обезщетение

Бизнесменът и съиздател на „Икономедия“ Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 40 000 лева обезщетение заради повдигнатото срещу него незаконно обвинение за пране на пари. Отделно, държавното обвинение ще трябва да плати още близо 5000 лева разходи по делото, съобщи mediapool.bg. Самото дело ще се запомни с това, че бе провокирано […]