Напрежение в Тайванския пролив! Китай вдигна изтребители срещу патрулен самолет на САЩ

NetNews

Китай съобщи днес, че е изпратил изтребители, за да наблюдават и предупредят патрулен самолет на ВМС на САЩ, който прелетял през Тайванския пролив, съобщава „Ройтерс“.

Китай претендира за суверенитет над Тайван, както и че има юрисдикция над пролива. Тайван и Съединените щати оспорват това твърдение и настояват, че Тайванският пролив е международен воден път.

По-рано днес 7-ми флот на ВМС на САЩ обяви, че морският патрулен и разузнавателен самолет P-8A Poseidon, който също се използва за мисии срещу подводници, е прелетял през пролива в международното въздушно пространство.

„Съединените щати поддържат навигационните права и свободи на всички нации, като действат в рамките на Тайванския проток в съответствие с международното право“, категорични бяха от американските ВМС. Оттам добавиха, че транзитът на самолета демонстрира ангажимента на Съединените щати към „свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион“.

Китайските военни описаха полета като „публично зрелище“ и посочиха, че са изпратили изтребители да наблюдават и предупредят американския самолет. Те добавиха още, че са „винаги в повишена готовност и ще защитават решително националния суверенитет и сигурност, както и регионалния мир и стабилност“.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че американският самолет е прелетял в северна посока през пролива, като се е движил по средната му линия. Силите на Тайван следят ситуацията“, добави министерството.

Припомняме, че Китай провежда почти ежедневни военни действия в Тайванския пролив, както и в моретата и въздушното пространство около Тайван.

За последен път Съединените щати обявиха мисия на Poseidon през пролива през юли.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Реджеп Ердоган: Израелско-палестинският конфликт ще бъде решен само със суверенна Палестина

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъди по телефона с германския канцлер Олаф Шолц израелско-палестинския конфликт и възможностите за намиране на решение на произтичащите от него хуманитарни кризи, съобщи Дирекцията по комуникации на турското президентство, цитирана от БТА. Ердоган е заявил, че Турция полага всички усилия за прекратяване на ескалацията възможно […]