Напрежение между Тайван и Китай

NetNews

Въоръжените сили на Тайван са открили 28 самолета на Китайската народноосвободителна армия близо до острова тази сутрин. Това се казва в изявление на тайванското министерство на отбраната.

Според него те включват изтребители J-10, J-16, стратегически бомбардировачи H-6, самолети за ранно предупреждение KJ-500, многоцелеви самолети Y-9, самолети-цистерни Y-20, както и дронове CH-4.

Както се отбелязва в изявлението на ведомството, 20 самолета са пресекли т.нар. средна линия на Тайванския проток или са навлезли в идентификационната зона на ПВО на острова.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминданг, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха там след поражение в Гражданската война в Китай. Оттогава островът е запазил знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Пекин смята Тайван за една от провинциите на Китайската народна република.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Няма да го познаете - Анди Руис показа физика, предизвика Уайлдър, Джошуа, Фюри и Усик (ВИДЕО)

Мексиканският боксьор Анди Руис обяви, че има огромно желание да се изправи срещу най-добрите в тежка категория в света. Бившият световен шампион демонстрира физика и разкри, че четирима са се отказали от бой с него. Мексиканецът шокира света, след като нокаутира Антъни Джошуа и взе титлите му, след което загуби […]