Народното събрание подкрепи ветото на Румен Радев

NetNews

Депутатите приеха ветото на президента Румен Радев в Закона за съдебната власт и с това отхвърлиха промените в закона, които приеха окончателно на 2 юни. Така че сега законът ще бъде обсъждан отново.

При днешното гласуване законопроектът получи 47 гласа „за“, 66 – „против“ и 93 „въздържал се“ и засега следствието остава в структурата на държавното обвинение, обобщи БТА.

При вчерашното си заседание Правната комисия също подкрепи ветото на Радев и предложи на Народното събрание да не приема закона повторно.

Румен Радев върна за ново обсъждане параграфи 3-10, които предвиждаха Националната следствена служба да се отдели от прокуратурата в самостоятелни органи. Това стана по предложение на „Възраждане“, но се оказа, че то не е разгледано по време на заседанието на Комисията по правни въпроси.

В мотивите си държавният глава подчертава, че тези промени възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ посочи по време на дебата, че промените са приети от парламента при недобър законодателен процес, като те са станали факт основно между първо и второ четене на закона.

Според нея това се отразява на качеството на законодателство и намалява доверието в Народното събрание.

„Ветото трябва да бъде подкрепено, защото оспорените изменения бяха приети при един недобър законодателен процес, който изисква открито обсъждане и преценка на всичко. Пороците на законодателния процес, който ние виждахме в поредица Народни събрание, трябва да бъдат отстранени. Явно въпросът за разследващите органи има нужда от решение, но това трябва да се случи след комплексен дебат. Този дебат е удачно да се проведе след измененията в Конституцията. Нека за този важен въпрос да подходим систематично правилно“, допълни Надежда Йорданова от ПП-ДБ, цитирана от БТА.

От ГЕРБ-СДС също изразиха подкрепа за президентското вето. „Нека да използваме връщането на този законопроект, за да проведем сериозен дебат за разследващите органи и да ги направим независими и подчинени единствено на закона“, призова народният представил Бранимир Балачев. Според него има редица допълнителни въпроси, които трябва да бъдат обсъдени.

Подкрепа за президентското вето и връщането на законопроекта се получи и от групата на „БСП за България“. Лидерът на партията Корнелия Нинова посочи, че поправките, предложени от „Възраждане“ между двете четения на предходната законодателна процедура, са „писани на коляно“ и „диктувани от ГЕРБ“, без да са били обсъждани на първо четене.

Тогава ние гласувахме „против“ тези промени и сега ще подкрепим ветото на президента, аргументираха се от левицата.

Защита на текстовете имаше от „Възраждане“. „Мотивите на ветото са писани от хора, които само са минавали покрай сградата на следствието бул. „Г. М. Димитров“, возейки се в служебната кола на президентството“, смята народният представител Петър Петров. Според него независимостта на следствието от прокуратурата ще обезпечи безпристрастното му функциониране.

„Ще се съобразим и ще преработим нашия законопроект“, посочи той.

В рамките на днешното заседание парламентът реши да е четири седмици срокът, в който могат да се правят предложение относно оспорените разпоредби, които се връщат за ново обсъждане в Комисията по правни въпроси.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Оказа се, че Уилям и Кейт са далечни роднини

Кейт Мидълтън е далечна роднина на съпруга си принц Уилям, съобщи Daily Mail. Преди време стана известно, че предците на принцесата на Уелс са работили във въглищни мини в северна Англия. Тези мини са били управлявани от фамилията Боус-Лайън, към която принадлежи покойната кралица майка Елизабет Боуз-Лайън (1900-2002 г.), съпруга […]