На първо четене: Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор

NetNews

Правната комисия прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор. С 12 гласа „За“ депутатите решиха – наказателен съдия ще проверява сигнали за евентуално извършено престъпление от обвинител номер едно или неговите заместници. Предложенията бяха посрещнати с остри възражения от прокуратурата.

Няколко законопроекта кой и как да разследва главния прокурор обсъдиха депутатите, преди да решат, че текстът на служебния кабинет е най-добрият.

„Ще свали наблюдението от страната ни по над 70 дела от Европейския съд по правата на човека. Ще освободи въпроса по Механизма за сътрудничество, а оттам – и за Шенген”, коментира служебният ресорен министър Крум Зарков.

С промените в Закона за съдебната власт и НПК се дава право на наказателен съдия с ранг на върховен магистрат да разследва обвинител номер едно или неговите заместници. Малко преди гласуването в комисията, Иван Гешев остро критикува предложенията.

„Партийна целесъобразност. То не е направено с цел лично, то е направено с цел, ако може, да създадеш по този начин проблеми на главния прокурор, ако може да го отстраниш персонално”, каза Гешев.

Тепърва промените трябва да стигнат до пленарната зала, където да бъдат гласувани на две четения.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

САЩ ще наложат санкции на "Вагнер"

Министерството на финансите на САЩ ще определи руската наемническа организация „Вагнер“ като „транснационална престъпна организация“ и ще наложи допълнителни санкции следващата седмица срещу групата и нейната мрежа за подкрепа по целия свят. Това съобщи в петък CNN, като цитира изявление на Белия дом, предаде news.bg. „Тези действия признават трансконтиненталната заплаха, […]