На Украйна се отрежда ролята на окървавена стръв

NetNews

Посещението на британския премиер Борис Джонсън в Киев подчерта разцеплението на Запада по въпроса за Украйна, пише в коментар в. „Росийская газета“, предаде БТА.

Визитата на Джонсън в края на миналата седмица видимо се различаваше от тази на „голямата тройка“ дни преди това. Също като френския президент Еманюел Макрон, канцлера на Германия Олаф Шолц и италианския премиер Марио Драги гостът от Албиона обеща на Украйна помощ и подкрепа. Но лидерите на евротройката говориха главно за дипломация, а Джонсън акцентира най-вече върху военната тема, включително мащабната британска програма за обучение на украински военнослужещи, пояснява вестникът и цитира германското издание „Велт“: „Зад тези семантични различия се крие разцепление на запад“.

Но Италия, Франция и най-вече Германия не искат това разцепление да мине в открита фаза. Стремежът да не го допуснат прави позицията на западните страни доста уязвима. Те са принудени не само да правят отстъпки, но и да действат крайно предпазливо в опит да водят собствен политически курс. Тъкмо от тази уязвимост се възползва днес Великобритания и други желаещи конфликтът да се проточи. Още повече че „ястреби“ има доста и в самите Германия и Франция – според германския печат опозицията в Бундестага смята през седмицата твърдо да настоява пред канцлера за доставки на танкове и бронетранспортьори за Киев, добавя московският официоз.

Великобритания играе водеща роля в снабдяването на украинските войски с „жизненоважни оръжия“, припомня онлайн изданието „Медуза“ изявление на британския военен министър Бен Уолъс по-рано този месец.

Лондон достави на Киев над 5000 единици леки противотанкови оръжия от ново поколение, ракети с малък обсег „Бримстоун 1“, бронирани коли „Мастиф“ и зенитни ракети „Старстрийк“. В началото на юни Великобритания и САЩ решиха да изпратят на Украйна модерни далекобойни реактивни системи за залпов огън. А новият началник на лондонския генщаб Патрик Сандърс заяви, че британските военни трябва да се готвят за нова война в Европа. Той написа това в писмо до подчинените си, откъси от което публикуват „Индипендънт“ и „Гардиън“, уточнява руският опозиционен сайт.

Великобритания смята да създаде империя в Европа, като се откаже от старите си партньори. Това заяви вчера руската сенаторка от Крим Олга Ковитиди. Тя коментира изявление на Сандърс, че е необходимо да се формира армия, способна да победи Русия, пише „Известия“.

„Ние в Русия разбираме, че Великобритания гради възможност за поява на нов троен съюз между Лондон, Варшава и Киев. Ясно е, че в тази мащабна геополитическа интрига на Украйна се отрежда ролята на окървавена стръв“, помества всекидневникът реакция на Ковитиди вчера пред РИА Новости.

„Новият път, новият политически съюз на Великобритания и Турция, който да включи Украйна, Полша, Молдова, Латвия, Литва, Естония, според британците трябва да е без САЩ и НАТО, също и без водещите играчи от ЕС, по-специално Германия и Франция“, твърди тя.

Според руската сенаторка изявлението на Сандърс не оставя съмнения, че британците разработват имперски планове. По-рано същия ден началникът на британския Генщаб заяви, че войските на кралството трябва да са готови „още веднъж да воюват в Европа“, за да помогнат на Украйна да се защити от Русия, посочва „Известия“.

„Военният конфликт в Украйна се развива между Русия, от една страна, и НАТО и Украйна – от друга. НАТО де факто е пълноценен участник в конфликта, поел на практика изцяло финансирането, въоръжаването и снабдяването на украинската армия и държава, обучението на украинските въоръжени сили, подсигуряването им с разузнавателни данни. Нещо повече, в Украйна се сражават хиляди граждани на западни страни“, заявява политологът Василий Кашин пред „Комерсант“.

„Сега е прието да се казва, че Русия е разчитала на блицкриг, при все че тук има елемент на преувеличение. Но според многобройни изявления на западни политици НАТО също е разчитала на бърза икономическа и политическа дестабилизация на Русия, изтощаване на военните ѝ запаси и в резултат на това – поражение на Русия през първите седмици от конфликта. В крайна сметка конфликтът се проточи и е крайно скъпоструващ за участниците в него“, констатира аналитикът.

Според него при това положение НАТО няма друг изход, освен да въоръжава Украйна и занапред, при все че повечето досегашни доставки не покриват украинските загуби. Без тези доставки украинската отбрана отдавна би се сринала и Западът би претърпял унизително поражение.

„От друга страна, успоредно с това може да се водят и преговори за мирно споразумение. Може да се прокара аналогия с Корейската война, която след около година интензивни бойни действия влезе в позиционна фаза, продължила близо две години и съчетана с преговори. Съответно подновяването на преговорите само по себе си няма да означава, че възникват реални перспективи за мирно споразумение“, резюмира Василий Кашин за „Комерсант“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Доц. Киселова за вота на недоверие: Гласуването може да е и в четвъртък

„Ако дискусията продължи до 19 часа във вторник, то не по-рано от 19 ч. в сряда може да се гласува вотът, но по-реалистично е това да стане в четвъртък сутринта”. Това каза експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на „Здравей, България” по Нова тв. Тя обясни процедурата, […]