Необикновена риба живее 100 години (СНИМКИ)

NetNews

Латимерията – гигантска странна риба, обитавала планетата още по времето на динозаврите, може да живее до 100 години, заявяват учени, описвайки подробно наблюденията си в проучване, публикувано в сп. "Current Biology".

Тези бавно движещи се риби с човешки размери, наричани още коелаканти (целаканти) и "живи вкаменелости", са противоположност на мантрата "Живей бързо, умри млад". Въпросните нощни създания се развиват изключително бавно.

"Living fossil" fish may live for up to a century https://t.co/fEI8qiUMS9

— BBC News (World) (@BBCWorld) June 18, 2021

Според проучването женските екземпляри достигат полова зрялост едва в края на 50-те си години, докато мъжките латимерии са полово зрели между 40 и 69 години. И вероятно най-странното откритие, което са направили изследователите, е че бременността при женските продължава пет години.

Латимериите, съществували около 400 милиона години, са смятани за изчезнали, докато през 1938 г. край Южна Африка не са открити живи екземпляри.

Учените дълго време вярват, че продължителността на живота на тези странни създания е около 20 години. Прилагайки обаче стандартна техника за датиране на търговски улов, авторите на настоящото изследване изчисляват, че латимериите всъщност живеят близо век.

"Живите вкаменелости" са застрашени до такава степен, че учените могат да изучават само вече уловени и мъртви екземпляри.

В миналото учените са изчислявали възрастта на латимериите по различен начин. Авторите на настоящото проучване от френския Институт за морски изследвания обаче са установили, че по-точна представа могат да придобият чрез прилагането на стандартната техника, използвана за определянето на възрастта на търговските риби. Така те са определили, че най-възрастният изучен от тях екземпляр е бил на 84 години.

New study Indicates that mysterious coelacanth fish can live for 100 years https://t.co/eubphiuz6Q

— Prof Jamie Woodward (@Jamie_Woodward_) June 18, 2021

Прилагайки техниката и върху два ембриона, учените са изчислили, че те са минимум 5-годишни. Така, по думите на Брюно Ернанд от изследователския екип, с колегите му са разбрали, че бременността при латимериите, които са живородни, продължава най-малко пет години.

"Петгодишната бременност е изключително странна за риба или което и да е друго животно", казва Харолд Уокър от океанографския институт "Скрипс" в придружаващ публикацията коментар.

Въпреки че не са свързани генетично и показват големи еволюционни различия, латимериите стареят бавно като други обитатели на морските дълбини, например акулите и скатовете. "Възможно е те да имат сходни житейски истории, тъй като споделят подобен хабитат", казва Ернанд.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Социолог: ГЕРБ-СДС и ИТН изравняват силите

"Има спад в доверието към ГЕРБ и ръст на доверието към партията на Слави Трифонов", каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS социологът от "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев. Според него все още не може да се кажа как ще се отрази фактът, че самият Трифонов няма да […]