Нетаняху: Готови сме за дълга война

NetNews

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди вчера, че войната в ивицата Газа ще бъде „дълга и трудна“ и че нейните цели са да се унищожи ислямистката групировка „Хамас“ и да се освободят държаните от нея заложници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вече „започна вторият етап на войната с ясна цел: да се унищожат военният потенциал и ръководството на „Хамас“, да се върнат заложниците у дома“, заяви Нетаняху след среща със семействата на около 230 души, които според последни данни на израелските власти са държани в плен в ивицата Газа.

„Войната в ивицата Газа ще бъде дълга и трудна и ние сме готови за нея“, посочи Нетаняху на пресконференция в Тел Авив, като добави, че израелската армия „ще унищожи врага на земята и под земята“.

Победата над палестинската групировка „Хамас“ във войната в Газа е „екзистенциално предизвикателство“ за Израел, но „то засяга цялата западна цивилизация“, каза израелският премиер, като отново нападна Техеран.

„Мисля, че 90 процента от военния бюджет на „Хамас“ идва от Иран. Техеран я финансира, организира и ръководи“, каза израелският лидер.

Нетаняху обаче призна, че „не може да каже“, че Техеран“ е участвал в микропланирането на това конкретно действие в този конкретен момент“, имайки предвид кървавата атака на ислямистката групировка срещу Израел на 7 октомври.

Усилията за осигуряване на освобождаването на повече от 200-та заложници ще продължат, дори и по време на сухопътната офанзива срещу „Хамас“ в Газа, каза Нетаняху. Израелският премиер заяви, че идеята за размяна на заложници за палестински затворници е била дискутирана от членовете на израелския военен кабинет.

Нетаняху обаче отказа да направи уточнения като каза, че разкриване на каквито и да било подробности би било контрапродуктивно.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

"Хамас" е готова за размяна на израелски заложници за палестински затворници

Ръководителят на „Хамас“ в Газа Яхия Синуар каза снощи, че е готов да договори „незабавно“ размяна на държаните от ислямистката групировка израелски заложници за „всички палестински затворници“, задържани в израелски затвори, предаде Франс прес, цитирана от БТА. „Готови сме незабавно да сключим сделка за освобождаване на всички (палестински) затворници в […]