Николай Свинаров: Ако премиер и шеф на ДАНС не могат да работят заедно – единият трябва да си тръгне

NetNews

За пореден път опозицията избра най-неподходящата тема за вот на недоверие. Всичко друго, в което можем да се ориентираме, можеше да използва – в сферата на културата, образованието. В сферата на отбраната се направиха много положителни стъпки. Тръгнахме от много ниско ниво, от липса на всякакво превъоръжаване на българската армия. Така бившият военен министър Николай Свинаров коментира в студиото на „Bulgaria ON AIR“ внесения от БСП и „Възраждане“ вот на недоверие към правителството.

По думите му изключителна част от менталната реформа в силите за сигурност не е приключила, необходима е и стратегия и структурна реформа. Като спешно решение, което трябва да бъде взето, е привличането на кадри, което става и с атрактивно заплащането.

„Преди 20 г. контингентите ни получавах добро заплащане като командировъчни, бяха на трето място като статут сред останалите държави. Имаше желание за участие в мисии за кадрови военнослужещи и за пряко желаещи за участие във военни мисии“, даде пример бившият министър на отбраната.

Той коментира закупуването на „Страйкър“-ите. Определи ги не като съвременна техника, но като достатъчно добро съоръжение за съвместимост.

„Те са опасни, защото не е само да закупиш съответната техника, трябва да има обучени кадри. Има нужда от допълнително обучение, от съвременно електронно командване“, добави Свинаров.

Анализът му показва, че в българската армия се правят процедури за обществени поръчки, в които се задават твърде конкретни параметри, което клони към това, че са за конкретни фирми.

Бившият военен министър е категоричен също, че ако премиер и шеф на ДАНС не могат да работят заедно и си нямат доверие – единият трябва да си тръгне.

„Ударите остават може би основателно в ЦИК, там има юристи, но те по физиономията им личеше, че бяха изключително притеснени“, коментира скандалът Свинаров.

По отношение на това кой дърпа конците в държавата беше категоричен – това не е Пеевски.

„Дава му се водеща роля, но това не значи, че той може да я изпълни. В ДПС водещата роля ще продължи да бъде в Ахмед Доган. Не познавам кухнята на нещата, но Пеевски изпълнява една роля и я изпълнява достатъчно добре“, завърши Николай Свинаров.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лидер на руска частна армия: Путин се провали в Украйна. Къде са безаналоговите оръжия?

За провала на така наречената „специална военна операция“ на Руската федерация в Украйна е виновен лично президентът на страната-агресор Владимир Путин. Това заяви собственикът на руската частна военна компания „Паладин“ Георгий Закревски. Сегашното руско правителство не е в състояние да постигне успех във войната срещу Украйна, смята той. „Те ни […]