Никола Саркози отново в челен сблъсък с правосъдието

NetNews

Малко след началото си делото срещу бившия френски президент Никола Саркози за корупция днес беше отложено до четвъртък, след като един от другите обвиняеми поиска отлагане по здравословни причини, предадоха Франс прес и ДПА.

Съдът нареди да се направи медицинско изследване на 73-годишния бивш съдия Жилбер Азибер, който не се яви на днешното първо съдебно заседание по медицински причини, предава БТА.

Азибер е бивш високопоставен магистрат от Касационния съд – най-висшата съдебна инстанция в страната. По това дело експрезидентът Саркози е обвинен, че се е опитал да подкупи Азибер, за да получи поверителна информация за друго разследване, през 2014 г., свързано с финансирането на предизборната му кампания, посочва ДПА, позовавайки се на френската телевизия Бе Еф Ем.

Саркози е обвинен в корупция и търговия с влияние при скандал, свързан с телефонно подслушване. Това е първото подобно дело за 65-годишния политик, който беше обект на няколко други съдебни разследвания, откакто напусна поста си през 2012 г., посочва Асошиейтед прес.

Бившият държавен глава се изправя пред съда в Париж заедно с 65-годишния си адвокат Тиери Ерзог и Жилбер Азибер. Ако бъдат признати за виновни, те може да получат присъди до 10 години затвор и глоба до 1 милион евро. Тримата отричат да са извършили закононарушение.

Саркози и Ерзог са заподозрени, че са обещали на Азибер работа в Монако в замяна на предоставяне на информация за разследване за предполагаемо незаконно финансиране на кандидатпрезидентската кампания през 2007 г., получено от най-богатата французойка – наследничката на концерна "Л'Ореал" Лилиан Бетанкур.

Саркози пристигна в съда в Париж, заобиколен от своите адвокати и бодигардове в присъствието на десетки журналисти. Процесът започна без Азибер, чийто адвокат поиска от името на клиента си отлагане, заради влошено здраве и рисковете да пътува и да се яви пред съда в разгара на коронавирусната пандемия.

Преди Саркози само един бивш френски президент – Жак Ширак – е бил съден и осъден, през 2011 г., на две години условно за злоупотреба с държавни средства. Саркози обаче е единственият в следвоенно време държавен глава, съден за корупция.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Прекратяват футболното първенство в България за 4 месеца?

Футболното първенство, а и всички спортни мероприятия у нас, може да бъдат прекратени и да не се подновят за известно време. Най-вероятно до март 2021 година. Това предложение пред премиера Бойко Борисов и министерски съвет ще направи здравният министър Костадин Ангелов заради тежката обстановка с коронавируса у нас. Проф. Ангелов […]