Новият посланик на Украйна в Германия

NetNews

Украйна взе решение за кандидатурата на нов посланик в Германия, който ще замени Андрий Мелник, известен с недипломатичните си изказвания. Както съобщи на 23 юли германският телевизионен канал RTL, позовавайки се на свои източници, украинската дипломатическа мисия в Берлин ще бъде ръководена от 47-годишния Алексей Макеев.

Той започва работа като дипломат през 1996 г. През 2014-2020 г. е политически директор на украинското външно министерство. Работил е и в посолства в Швейцария и Германия. Според RTL той ще бъде официално представен в германското външно министерство след две седмици.

Новият украински посланик ще дойде на мястото на Мелник, който работи 8 години в Германия. Той редовно си позволяваше недипломатични и скандални изказвания. Изразяваше недоволство от политиката на германските власти и влизаше в открити дискусии в социалните мрежи. След началото на руската спецоперация в Украйна Мелник започна да получава много внимание в медиите, а изявленията му стават все по-резонансни.

През пролетта той упрекна германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в уж близки връзки с Русия, в резултат на което Киев дори реши да откаже да приеме държавния глава. Канцлерът Олаф Шолц разкритикува това решение.

Последното нещо, с което Мелник ще бъде запомнен от германските граждани, са последните му изявления за Степан Бандера. Посланикът отрече участието на Бандера в убийството на стотици хиляди евреи и поляци. Тези изявления предизвикаха бурна реакция и дори украинското външно министерство беше принудено да заяви, че не споделя позицията на дипломата.

На 4 юли вестник Bild, позовавайки се на източници, съобщи, че Мелник може да стане заместник-министър на външните работи на Украйна. Предполага се, че дипломатът ще напусне Берлин през юли.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Нов посланик на Украйна в Германия

Украйна взе решение за кандидатурата на нов посланик в Германия, който ще замени Андрий Мелник, известен с недипломатичните си изказвания. Както съобщи на 23 юли германският телевизионен канал RTL, позовавайки се на свои източници, украинската дипломатическа мисия в Берлин ще бъде ръководена от 47-годишния Алексей Макеев. Той започва работа като […]