НС продължава работа по бюджет 2024

NetNews

Парламентът продължава работата по приемането на бюджета за следващата година. След като вчера депутатите успяха да приемат бюджетите на министерствата и повечето държавни институции, предстои гласуване на важни мерки като данъчните облекчения за родители и корекцията на данъците върху хазарта.

Предстоят и дебатите за 1600 общински проекта, предложенията, за които бяха добавени в план-сметката, по настояване на местните власти. Въпросните проекти ще се изпълняват в следващите 3 години, като на 3 месеца общински власти могат да предлагат и нови, пояснява БНТ.

Бюджетът е заложен с дефицит от 3%. Разчетите са направени при очакван ръст на икономиката догодина от 3,2 на сто и средногодишна инфлация от 4,8%. През държавния бюджет ще бъдат разпределен близо 40% от БВП на страната.

Дебатите за общинските проекти също са важен елемент от бюджетния процес, тъй като те засягат местното развитие и инвестициите в инфраструктура и обществени услуги на местно ниво. Възможността на общините да предлагат нови проекти на всеки три месеца осигурява гъвкавост и възможност за адаптиране към променящите се условия и нужди.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Въздухът е опасно мръсен почти в цялата страна

Тази сутрин нивата на фини прахови частици в атмосферата отново са завишени. Данните от станциите в 11 български градове отчитат замърсяване на въздуха. В столицата концентрацията на прах е между два и три пъти над допустимата норма. Според Европейския индекс качеството на въздуха в столицата се определя като „много лошо“. […]