Община Стралджа алармира за проблем с осигуряването на дърва за огрев по селата

NetNews

За проблем с осигуряването на дърва за огрев алармира днес на пресконференция местната власт в община Стралджа. Причината е липсата на достатъчно доставки от страна на Държавно горско стопанство „Тунджа”. В навечерието на отоплителния сезон голяма част от жителите на селата в общината не са запасени с необходимите количества дърва за зимата.

В брифинга участваха кметът Атанас Киров, неговият заместник Гроздан Иванов, както и кметовете на селата Атолово, Лозенец и Воденичане. „От общинския горски фонд сме осигурили 500 м3, които са раздадени на населението. Това не е достатъчно да покрие нуждите на хората и както всяка година разчитаме дърва да бъдат доставени от държавния фонд чрез ДГС „Тунджа”. Към момента обаче са предоставени едва 60 м3, въпреки всичките срещи, разговори и кореспонденция с горското стопанство”, заяви кметът на Стралджа Атанас Киров.

По думите му добив на дървесина има, но по-голямата част от нея се продава на фирми и търговци. Те препродават материала на тройно по-високи цени. В същото време, въпреки заявените количества, към селата няма доставки на дърва. Така на практика хората се оказват ощетени и без възможност да се осигурят с гориво на прага на зимата.

За парадоксални случаи пък съобщиха присъстващите кметове на населени места. Така например за с. Атолово от горското са предоставили само 5 м3, при необходимост от 100 м3. За с. Воденичане, където населението е 400 души, са отпуснати 35 м3. Кметовете и на двете села са отказали да вземат тези партиди поради невъзможност да ги разпределят между жителите. Кметът на с. Лозенец е получил 60 м3, при заявени 200 м3. Те са разпределени чрез жребий – 20 домакинства са получили по 3 м3. Но необходимите количества са в пъти повече.

В крайна сметка проблемът с осигуряването на дърва за огрев остава в сила поне за 15 села в община Стралджа. Същевременно в някои села, където има сечища на горското стопанство, жителите са в готовност за протести, защото добитите в землищата им дърва не стигат до тях. Ръководството на общината обяви, че ще продължи да търси решение на проблема чрез разговорите с ДГС „Тунджа”, а ако се наложи и на по-високо ниво в държавата.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия не очаква подобряване на руско-британските отношения

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не очаква подобряване на руско-британските отношения, независимо кой ще стане следващ премиер на Великобритания, пише БНР. Кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов предаде, че Песков е заявил за Би Би Си, че не очаква промяна в отношенията в близко бъдеще: „Не бих […]