Огромен интерес към супер луксозната яхта на олигарх

NetNews

Властите на Гибралтар решиха да продадат на търг яхтата Axioma, конфискувана от руски олигарх, съобщи вестник The Guardian. Предполага се, че плавателният съд принадлежи на бизнесмена Дмитрий Пумпянски. Наддаването е насрочено за 23 август. Приходите се планира да бъдат прехвърлени в помощ на украинските бежанци.

Организаторите на наддаването за продажбата на суперяхтата Axioma на Пумпянски са получили 115 запитвания от потенциални купувачи или техни представители, „28 от тях са посетили кораба“, казва Найджъл Холиър, брокер в аукционната къща Howe Robinson Partners, пред агенция Bloomberg.

Axioma ще бъде първата суперяхта, която ще бъде пусната на публичен търг, след като властите на някои западни държави блокираха яхтите на руските милиардери в пристанищата в отговор на руската „специална операция“ в Украйна. Холиер отказа да разкрие точната стойност на яхтата, позовавайки се на споразумение за поверителност.

Яхтата на Пумпянски беше арестувана в Гибралтар в края на март. Формалната причина за това е заем от 12,5 млн. USD, издаден от американската банка J.P. Morgan. След налагането на санкции срещу Пумпянски компанията, на която е регистрирана яхтата, спря да обслужва кредита, поради което яхтата беше арестувана, а на 27 юни Върховният съд на Гибралтар постанови яхтата да бъде продадена на търг.

Поддръжката на кораба ще струва на новия купувач 15 000 EUR на месец.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Преди войната Шолц е казал на Путин, че в следващите 30 г. Украйна няма да влезе в НАТО

Преди инвазията на 24 февруари германският канцлер Олаф Шолц е уверил руския президент Владимир Путин, че поне през следващите 30 години Украйна няма да бъде приета в НАТО, пише германският вестник „Ди Велт“ (Die Welt). На 24 февруари, по заповед на Владимир Путин, руската армия започна пълномащабна непредизвикана война срещу […]