Онлайн търговците на домашни любимци влизат в регистър

NetNews

Търговците, които продават домашни любимци по интернет, най-често кучета и котки, ще подлежат на регистрация. Това предвижда нов Закон за ветеринарномедицинската дейност, който земеделското министерство предлага, предава "Труд".

Ведомството започва консултации, като заинтересованите страни ще попълват специална анкета, се посочва в документа, качен за обществено обсъждане. Регистрацията на търговците ще е безсрочна, но ще подлежи на заличаване при определени обстоятелства, пише в предложението. Промяната се налага заради нарастването на търговията по интернет на домашни любимци с неясен произход и здравен статус, което налага да се регламентират специфични изисквания към този вид продажби. Освен това ще има и регистрация на гробищните паркове за домашни любимци.

Затяга се контролът върху търговията с ветеринарни лекарства от разстояние, като такава ще е възможна само за продукти, за които не се изисква ветеринарна рецепта. Друга промяна предвижда да се намали административната тежест за собствениците на стопанства тип “заден двор”. За обектите, в които ще се отглеждат животни, ще има два режима – регистрационен и одобрителен.

За “личните стопанства”, където се отглеждат животни за собствени нужди, няма да се изисква проверка на място от страна на контролния орган и такъв обект ще се регистрира само чрез подаване на заявление от съответния оператор без такса. За получаване на одобрение на останалите животновъдни обекти, освен предварително изпратени документи, ще се изисква извършване на проверка на място за съответствие на всички ветеринарномедицински изисквания в посочената сграда от оператора. Университетските ветеринарни болници с клиники, които са създадени с цел обучение на студенти, трябва да са регистрирани към университети, факултети и научни организации и в тях да работят хабилитирани лица, предвижда друга промяна.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Днес почитаме паметта на покровителя на българския народ Св. Иван Рилски Чудотворец

„Не търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се поддавайте на тях!“. Това казва Св. Иван Рилски Чудотворец в своя завет към хората, съставен в края на живота му. Иван Рилски е най-известният български светец и отшелник, патрон на българските будители. Живее по времето на […]