Организация е обезпокоена за този пазар

NetNews

Пазарът на недвижими имоти на Норвегия предизвика загриженост у Международния валутен фонд (МВФ). В доклад на организацията се говори, че поскъпването на жилищата и къщите в северно европейската страна създава риск за финансовата ѝ стабилност. „Бързият темп на поскъпване на имотите трябва да бъде спрян чрез съчетаването на парична, данъчна, структурна и фискална политика, насочена към увеличаване на предложенията на жилища като в същото време търсенето остане на същите нива“, пише в отчета.

Не за пръв път МВФ изказва совите опасения по повод поскъпването на имотите в Норвегия. Вече няколко пъти Фондът издаде препоръки към местните власти да повишат изискванията за отпускане на ипотечен заем.

„Аз правя разлика между безпокойство по повод силното поскъпване на жилищата, най-вече в Осло, и останалите големи градове, особено през последната година“, каза министърът на финансите на Норвегия Ян Тор Санер, коментирайки доклада на МВФ. Той обаче не споделя мнението, че трябва да се налагат по-високи изисквания при отпускането на жилищни кредити. Той очаква още през втората половина на текущата година лихвите по ипотеките да започнат да се повишават, а това означава, че поскъпването на жилищата трябва по-естествен начин да се забави.

Анализаторите на МВФ са на мнение, че Норвегия като цяло добре се справя с последствията, причинени от пандемията с коронавируса и последвалата икономическа криза. Те очакват, че през текущата година икономиката на страната ще се стабилизира като ще нарасне с 3.2%. Това донякъде съвпада с прогнозите на Националната банка на Норвегия (3.8%) и прогнозите на Националния статистически институт на страната (3,3%).

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отново приемат заявления за извънредно подпомагане на фермери

Фонд „Земеделие“ отваря нов прием на заявления за извънредно подпомагане на фермерите, засегнати от Covid кризата. Земеделските производители имат още седмица, за да подготвят документите за кандидатстване, а мярката е с бюджет 14,7 млн. лева Мярката за подпомагане обхваща секторите „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“, „Винени лозя“, „Декоративни растения“ и […]