Откриха чудодейно свойство на млякото

NetNews

Биологичното стареене на организма е по-бавно при хора, които предпочитат нискомаслено краве мляко, откриха изследователи от университета Бригъм Йънг в САЩ. Това се съобщава на уебсайта на университета, цитира actualno.com.

Научното изследване, посетено на тази тема, е публикувано в списание „Oxidative Medicine and Cellular Longevity“. Изследването, ръководено от професор Лари Тъкър, използва информация за 5 834 възрастни американски граждани, които консумират или мляко с ниско съдържание на мазнини (1% мазнини или обезмаслено), или високомаслено мляко (2% или 3,25% мазнини). Приблизително 13% от изследваните изобщо не пият краве мляко.

Авторите на научната работа проучиха връзката между дължината на теломерите (крайните участъци на хромозомите, един от основните показатели за възрастта на човек) и съдържанието на мазнини в млякото, консумирано от храната, както и честотата на употребата му. Разликата в изследването според Тъкър е била поразителна. За всеки допълнителен процент съдържание на мазнини, теломерите са съкратени с 69 основни нуклеотидни двойки, което съответства на повече от 4 биологични години.

По-специално при хора, които пият мляко със съдържание на мазнини 3,25%, теломерите са със 145 основни двойки по-къси от тези, които предпочитат обезмаслено мляко. Освен това теломерите при хора, които изобщо не пият мляко, също са по-къси от тези, които са яли обезмаслено мляко. Според Тъкър, проучването потвърждава разпоредбите, посочени в Диетичните препоръки за американците, издадени от Министерството на земеделието на САЩ за 2015-2020 г., в които млякото с ниско съдържание на мазнини е включено в здравословните диети.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Поредна вечер на антиправителствен протест в София

Пред Министерския съвет в София се провежда поредната антиправителствена демонстрация, съобщи БНР. В 216-ия ден на недоволство се чуха призиви протестът да не спира, а в изборната нощ на 4-ти април да се състои там, където политическите формации дават пресконференции. Движението по бул. "Дондуков" в района на Министерския съвет е […]