Официално: Най-големият производител на електромобили отваря завод в Унгария

NetNews

Един от най-големите световни производители на електрически автомобили, китайската компания BYD, ще открие първия си европейски завод за производство на електрически автомобили в Унгария. Това съобщи в петък министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто.

BYD ще построи завода близо до южния унгарски град Сегед и се очаква да създаде хиляди работни места в региона.

Проектът „ще бъде една от най-големите инвестиции в икономическата история на Унгария“, каза Сиярто, добавяйки, че правителството ще предостави на BYD финансови стимули за изграждането на завода, което според него ще бъде обявено официално по-късно.

Според Сиярто изграждането на завода „ще укрепи допълнително позицията на унгарската икономика, допълнително ще укрепи основите на дългосрочния икономически растеж и допълнително ще укрепи позицията на Унгария в глобалния преход към електрически превозни средства“.

През последните години Унгария се стреми да се превърне в глобален център за производство на литиево-йонни батерии в епоха, когато правителствата все повече се стремят да ограничат парниковите емисии чрез преминаване към електрически превозни средства.

Южнокорейската компания Samsung, китайската CATL и други компании построиха заводи в Унгария, предизвиквайки негативна реакция от някои местни жители и екологични групи, които се тревожат за въздействието върху околната среда.

Сиярто каза, че решението на BYD да отвори свой завод в Унгария е взето след 224 кръга от преговори между компанията и унгарското правителство.

BYD, която е най-големият глобален конкурент на Tesla в производството на електрически автомобили и вече има фабрика за производство на електрически автобуси в унгарския град Комаром. Но планираният завод в Сегед ще бъде първото широкомащабно начинание на китайския автомобилен производител за производство на електрически автомобили в Европа.

Сегед се намира близо до границата на Унгария със Сърбия и железопътен коридор, който унгарското правителство разработи с Пекин като част от китайската инициатива „Един пояс, един път“, глобална търговска инициатива.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Алекс Сърчаджиева отбеляза рождения ден на Пепа Николова (СНИМКИ)

Александра Сърчаджиева отново не пропусна на отбележи по любящ начин рождения ден на своята майка. В профила си във фейсбук актрисата написа емоционална публикация, с която припомни за голямата Пепа Николова: „Честит рожден ден Пепа. Понякога не мога да спя. Страхувам се и не мога да заспивам. Сигурно ме чуваш, […]