Педиатри против изграждането на частна детска болница

NetNews

Против грандоманската идея за изграждане на частна детска болница с 400 легла се обявиха педиатри и общественици от неправителствени организации, които от години работят в сферата на детското здравеопазване. На пресконференция в БТА специалистите обявиха, че причина за негативната им реакция са опасенията, че частната болница ще вземе кадри от държавните и в крайна сметка екипите ще се окажат непълни, а болниците изправени пред невъзможността за изпълнение на определени клинични пътеки.

Анализ на правителството, показващ, че в столицата има 148 педиатри, а 64% от 800 легла за лечение на деца са заети.

Директорът на СБАЛ „Проф. Иван Митев“ в София Благомир Здравков предупреди, че изграждането на частната педиатрия може да доведе до негативни последици в детското здравеопазване. „Изграждането на голяма частна детска болница ще изтегли кадри от държавните болници, което ще доведе до непълни екипи в държавните детските клиники, които в момента успяват да обслужат пациентите в синхрон“, поясни той. Здравков е категоричен, че детското здравеопазване не може да е в частни ръце. Той припомни, че най-скъпите педиатрични дейности и най-тежките пациенти се обслужват в държавните болници.

Проф. Иван Литвиненко, от Българската педиатрична асоциация, коментира, че при съществуващия дефицит на персонал в педиатрията, няма как да се намерят специалисти в тази сфера, които да работят в частната детска болница. Той подчерта, че за три години, както твърдят авторите на идеята не могат да се изградят специалисти.

Надежда Бояджиева от Фондация „За доброто“ смята, че проект за частна болница ще доведе до катастрофа в детското здравеопазване. Тя настоя да се търси отговор от Народно събрание „абдикира ли държавата от детското здравеопазване“.

От Национална мрежа за децата поискаха Министерство на здравеопазването и правителството да кажат кога ще има държавна Национална детска болница.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Борисов: Всеки опит за нов бюджет би бил рисков, защото партиите може да се надпреварват в популизъм

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново призова всички политически сили за компромис в името на това да има стабилност у нас през предстоящите кризисни месеци. По думите му, ако партиите не се договорят по приоритети за извеждането на страната от кризата, няма смисъл от преговорите за първи, втори или трети […]