Пентагонът към Анкара: Изпращаме самолетоносачите за евентуална евакуация

NetNews

Официални представители на САЩ са казали на турските си колеги, че самолетоносачите, приближаващи се до Израел в Източното Средиземноморие, са били изпратени там за евентуална евакуация на цивилни, каза служител на турското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс.

САЩ разположиха два самолетоносача и техните спомагателни кораби в Източното Средиземноморие след изненадваща атака на Хамас срещу Израел този месец.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган разкритикува САЩ за този ход, заявявайки, че те ще извършат „сериозни кланета“ в Газа.

Той също така каза, че разполагането на американски самолетоносачи в региона възпрепятства усилията на Турция да установи спокойствие там.

„Когато повдигаме този въпрос пред нашите колеги от САЩ, те ни казват, че тези групи самолетоносачи са били изпратени там като част от операции за евакуация на цивилни в региона“, каза представител на турското министерство на отбраната пред репортери.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по-рано каза, че разполагането на бойни групи на самолетоносачи в региона „не е предназначено за провокация, то е предназначено като възпиращо средство“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Търпението на ЕС към Сърбия се изчерпва

Докладчикът за Косово в Европейския парламент (ЕП) Виола фон Крамон заяви днес, че търпението на членките на Европейския съюз към Сърбия постепенно се изчерпва и че са възможни рестриктивни мерки, насочени към ръководството, а не към гражданите, ако не съдейства на разследването на събитията в Банска, съобщава белградският вестник „Данас“, […]