Петър Витанов: Ако Борисов беше по-категоричен в подкрепата си за Ваня Григорова, тя щеше да бъде кмет

NetNews

„Разговарях с нидерландския еврокомисар. След изборите им може да се очаква нещо различно като позиция. Австрия са непоколебими засега. Края на декември ние няма да бъдем допуснати в Шенген. Но това, което бихме могли да издействаме е присъединяване по въздух и вода и да се съгласим само, ако имаме ясна дата и за сухопътна граница.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ евродепутатът от БСП-ПАСД Петър Витанов. Той коментара и вътрешнополитическата ситуация в страната след местния вот.

„Ваня Григорова се представи добре на местните избори. Харизматична фигура, която събира подкрепа около себе си. Тя е победител, без значение какво каже съдът. Разбит е митът, че София е дясна. 4-5 хиляди гласа не ѝ стигнаха. Периферните райони, където живеят по-бедните хора, работниците, те гласуват масово за Ваня Григорова. Тя отдели много време за изборна кампания там, така че това не е изненадващо“, коментира Витанов.

Ако Борисов беше по-категоричен в подкрепата си за Ваня Григорова, тя щеше да бъде кмет. Въпреки, че той подкрепи Терзиев в последния ден, то над половината избиратели на ГЕРБ гласуваха за Ваня.

Според Витанов повечето от избирателите на ГЕРБ не смятат Ваня Григорова за проблем, а са припознавали като вътрешен враг ПП-ДБ.

„Сега Ваня Григорова ще играе сериозна роля в лявото пространство у нас. БСП се представи много зле на много места в страната на местните избори. Но резултатите на Ваня Григорова показаха, че лявото в България не е загинало“, коментира евродепутатът.

Надявам се ръководството на БСП да узрее и да ни лиши от присъствието си.

Според Витанов повечето от избирателите на ГЕРБ не смятат Ваня Григорова за проблем, а са припознавали като вътрешен враг ПП-ДБ.

„Аз си мисля, че сглобката е стабилна. Очевидно е, че има ерозия в подкрепата към ГЕРБ. ПП-ДБ взеха някои големи градове. В София успяха, но човек, който плати предизборните кампании на ПП си купи кметския вот. Купи си номинационното място. Но ще трябва да се съобразяваме с тази партия. ГЕРБ от своя страна са първа политическа сила, но имат сериозна ерозия и вече я няма тази силна позиция на Борисов“, посочи евродепутатът.

„Според мен има опит „Лукойл“ да бъде изгонен от България. Така ми изглежда този скандал. Руши се имиджа на България така“, смята Витанов.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Polestar 5 дебютира без задно стъкло

Дългоочакваният Polestar 5 беше представен в серийна версия на Деня на Polestar, който се проведе в Лос Анджелис, Калифорния, където той заемаше централно място на сцената заедно с другите модели на марката. Подкрепяният от Geely автомобилен производител разработваше модела 5 през последните две години. Очаква се официалната му премиера да […]