Пожарите в земеделските стопанства са основна причина за влошаващото се качество на въздуха в Делхи

NetNews

Делът на пожарите в земеделските стопанства, които влияят на замърсяването в Делхи, е нараснал до над 20 процента от уикенда насам, което е повече, отколкото преди година, сочат обявени днес данни на правителството, тъй като качеството на въздуха в индийската столица стана „много лошо“ на много места, предаде Ройтерс.

В неделя Делхи преустанови повечето строителни и разрушителни дейности, прогнозирайки влошаване на качеството на въздуха от днес поради по-спокойни ветрове и други метеорологични условия.

По данни на министерството на науките и технологиите, дим от пожари в земеделските стопанства е допринесъл за до 26 процента от фините прахови частици, които увреждат белите дробове, във въздуха на града – най-високото ниво за последните две години в периода от средата на октомври до началото на ноември.

Индексът за качеството на въздуха в Делхи днес надхвърли застрашаващото здравето ниво от 400 микрограма на куб. м. в повечето станции за наблюдение, а видимостта в столицата се понижи. Показание над 400 единици може да засегне здрави хора и да окаже сериозно въздействие върху хора с хронични заболявания.

„В почти всяко домакинство в Делхи има човек, който не се чувства добре заради тежкото и опасно замърсяване, а нашите политици дори не смятат, че това е проблем“, заяви индийски правозащитник в „Туитър“.

Правителството на Делхи съобщава, че е сформирало 586 екипа, които да следят строителните дейности за нарушения, въпреки че болниците, железниците, летищата и други обществени сектори могат да продължат строителните дейности, предприемайки мерки за контрола на праха. Освен това властите разполагат около 233 съоръжения за борба със смога и 521 машини за разпръскване на вода в целия град, за да се справят със замърсяването.

„Отговорността е на всички нас да поемем инициатива на всяко ниво, за да спрем замърсяването“, заяви министърът на околната среда на правителството в Делхи Гопал Рай.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Арменският премиер Пашинян и иранският президент Раиси обсъдиха сигурността в Кавказ

Сигурността в Кавказ остава „много важна“ за Иран, каза днес иранският президент Ибрахим Раиси по време на разговор в Техеран с арменския премиер Никол Пашинян, предаде Франс прес. Изказването на Раиси идва само месец след граничните сблъсъци между Армения и Азербайджан, отнели живота на 286 души. Те бяха най-тежките от […]