Пожаро-тактическо учение се проведе край с. Воденичане в община Стралджа

NetNews

Вследствие на значителни валежи от дъжд нивото на река Мочурица и притоците ѝ на територията на община Стралджа рязко се повишават. Получено е предупреждение за опасно високи води в района на с. Воденичане – възниква кризисна обстановка. Този бе сценарият на проведеното днес пожаро-тактическо учение от ямболските спасителни служби.

В хода на симулацията са отиграни основните действия при реакгиране на подобна ситуация. На място силите и средствата в учението са разпределени и са поставени конкретни задачи, свързани с обезопасяване на засегнати и рискови терени, изграждане на защитни съоръжения, евакуация на населението, издирване  и спасяване на пострадали и други , свързани с  ликвидиране на произшествието. Своевременно е осигурено и въздушно наблюдение с помощта на безпилотна летателна техника. След отправено искане за подпомагане в дейностите се включва доброволното формирование при община Стралджа и доброволният екип за работа при бедствия аварии и катастрофи /ДЕРБАК/ към ОС на БЧК – Ямбол.

Учението се проведе под ръководството на комисар Кольо Гяуров, директор на РД ПБЗН – Ямбол , с временен оперативен щаб на място и ръководите на операциите – главен инспектор Стоян Тенев – началник на РСПБЗН – Стралджа. Участие в него взеха служители на Регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Ямбол и Бургас, ОДМВР – Ямбол, ЦСМП – филиал Стралджа, ДЕРБАК към ОС на БЧК- Ямбол и доброволно формирование към община Стралджа  . Целта на тренировъчния формат бе подобряване на взаимодействието и координацията между основните и съставните части на Единната спасителна система в областта.

В края на учението комисар Кольо Гяуров обобщи: „Поставените цели и задачи бяха изпълнени професионално, при много добро взаимодействие и координация между участващите в учението екипи. Дейностите бяха изпълнени в среда близка до реалната“. Той отбеляза, че провеждането на подобни тренировки допринасят за подобряване на комуникацията между екипите на Единната спасителна система в областта и повишават  готовността за реагиране при възникване на бедствена ситуация“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Точна и в живота, и в спорта. Най-добрата тенисистка на 20 век Щефи Граф

Щефи Граф е бивша германска тенисистка, която се състезава активно през 80-те и 90-те години, като за първи път става номер едно в световната ранглиста през 1987 г. Общо в кариерата си тя е на върха в продължение на рекордните 377 седмици – по-дълго от всеки друг тенисист в историята. […]